Hjem/Om Fauske/AKAN i Fauske
Snø
AKAN i Fauske

Snart tennes tusen julelys ...

«Forført av spriten» – råd når en kollega har et rusproblem

«Det skal mye til å erkjenne at man har et rusproblem. Det er så skambelagt». Dette er ordene til Elisabeth Grønningsæter, som vi fikk møte i andre episode av NRK-serien «Forført av spriten». Hun forteller om et rusproblem som gikk ut over både familien og jobben.

Alkohol er et utbredt rusmiddel og noe de aller fleste har et forhold til. På samme tid er alkoholbruk noe vi synes er vanskelig å snakke om.

Det skorter ikke på bekymringer i arbeidslivet, enten for en kollega eller for en ansatt. Men terskelen fra bekymring til handling er høy for mange og man kvier seg for å si fra når de merker forandringer hos en medarbeider. Mange er redd for å ta feil, skape dårlig stemning eller ødelegge relasjonen, men jo tidligere du tar den nødvendige samtalen med en som sliter, jo bedre. Ved å utsette samtalen får vedkommende enda flere muligheter til å utvikle et problem.

Når går det fra å være et privatanliggende til å være en sak for arbeidsplassen?

Å skjule et rusmisbruk på en arbeidsplass er ikke så vanskelig som en skulle tro – med løgner, sminke, manipulering, sterk vaniljeparfyme og en tro om at du ikke har et problem kommer du langt. Jo mer alt faller sammen på fritiden, jo viktigere blir det å bygge opp en løgn på jobb om at alt er bra, greit og ikke i det hele tatt jævlig. Se meg, men ikke se meg …

5 råd for et hyggelig julbord (uten flau ettersmak):

1. Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det. Hva er OK, hva er ikke OK?

2. Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like lett tilgjengelig (og kvalitetsmessig like bra) som alkoholholdig drikke

3. Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol, gi heller et kompliment

4. La andre ting enn drikke være i fokus, f.eks. mat med god kvalitet

5. Dans mer, drikk mindre

God Jul og Godt Nytt År!

Vennlig hilsen Akan-utvalget i Fauske kommune

Kontakt oss

test

Kontakt oss

test