Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Informasjon om korona:

Vi har utført 697 tester per 12.08.2020. Åtte av disse er bekreftet smittet. Alle er friskmeldt. PS Informasjon om bekreftet smittetilfelle 06.08.2020, er bosatt og testet i Bodø, og dermed ikke tatt med i tallene fra Fauske kommune. 

[LES MER]
A A A

Gratulerer med dagen - se vårt digitale opptak

Oppdatert 18. mai 2020

Du kan også lese ordførers tale her:

Her er ordførers tale: 

Ordførers 17. mai-tale 2020.

Gratulerer så mye med nasjonaldagen! 2020 vil gå over i historien som en av de mest spesielle feiringer av 17. mai siden vi begynte med denne fargerike og veldig norske tradisjonen i 1814. Det er i dag vi skal feire at vi fremdeles er et fritt og selvstendig land, og glede oss over det flotte landet vi er så heldig å få bo i.

Jeg har pyntet meg slik som jeg bruker på 17. mai. I dag har jeg festdrakt på meg og sløyfe med fargene til flagget vårt i håret. Kanskje har du også pyntet deg, og ordnet deg med noe godt enten det er pølse, brus, is og kake eller noe helt annet. Og har fått kjenne på 17-mai-følelsen.

Hvem hadde trodd - for bare to måneder siden - at et lite usynlig koronavirus skulle sette begrensninger for denne friheten som vi er så vant til? En pandemi som har ført til endringer i hele verden.   

Koronaviruset har ført til sykdom og død i Norge, men mange andre land har hatt langt mer dramatiske og tragiske dager. Jeg håper likevel at du klarer å la nasjonaldagen bli så normal som mulig og får oppleve glede.

Tusen takk til dere som har stått på i denne tiden. Og som har vært nødt til å tenke nytt. For dette er det ingen av oss som har gjort før. Noen må kle seg i verneutstyr på jobb, renholdere har fått andre oppgaver, lærere og elever har hatt undervisning via nett og mange har fått endret hverdagen sin både på jobb og hjemme. Dere har alle gjort en fantastisk jobb.

Men jeg er veldig glad for at vi har fått åpnet barnehager og skoler. Vi har heldigvis hatt lite smitte i vår region og det at vi tar hverdagen tilbake føles både rett og viktig å gjøre nå. Og jeg ble oppriktig glad når jeg så russen i gata som gjorde noen sprell slik som de bruker å gjøre, og at de samtidig har tatt forhåndsreglene alvorlig og fulgt dem. En litt annerledes russetid, men jeg håper dere har koset dere og hatt en fin tid sammen og feiret at dere snart er ferdig med videregående skole.

Vi har også lært mye nytt. Mange av oss har måttet ta i bruk nye kanaler for å holde møter. Det er utrolig hva vi får til når vi må.

Jeg tenker mye på de som ikke får være i nærkontakt med sine nærmeste. For vi må jo holde avstand, og mange savner en klem og en hånd å holde i. Men vi må fortsette å lytte til de råd og veiledninger som kommer fra våre myndigheter. Jeg prøver for eksempel å ringe og slå av en prat når jeg ikke kan dra på besøk, eller sende en enkel melding. Det koster lite, men varmer veldig. Jeg er stolt over å se hvordan dere viser kreativitet og samhold, uten å være sammen. Tusen takk.

Det er et uttrykk som sier at det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. For vi kan ikke reise utenlands slik mange har pleid. Men vi kan utforske vår egen kommune, Salten eller Nord-Norge. Eller et annet sted i Norge som du kanskje er nysgjerrig på. For noen av de fineste minnene mine fra jeg var lita er turer i skogen og på fjellet, rett uten for døra mi hjemme. Jeg ble lommekjent i naturen i nærområdet. Også hytteturerer sammen med familien, bading i det iskalde vannet i fjæra, plukke skjell og tangsprell, for ikke å snakke om krabber som ble lagt i små bøtte-akvarier og sluppet fri når vi hadde studert dem godt. Og selvfølgelig eventyrlige lofoten som jeg alltid lengter tilbake til. De gode minnene skaper vi i nærhet og sammen, det er ikke nødvendig med de lange og slitsomme reisene til utlandet for at vi skal skape minner for livet.

Tusen takk til korpsene som spilte i gatene i morges og ga oss den gode stemningen. Og til speiderne som trofast stiller opp og heiser flagg. Til de som legger ned krans til minne om de som falt under krigen. Også til dere som fyrte av salutten.

Tusen takk til de som er på jobb i dag. På sykehjemmet, i fengselet, politi og redningsmannskaper, og alle andre.

Det har vært ei spennende tid siden jeg kom inn som ordfører i september. Jeg har lært så mye på disse få månedene. Er blitt kjent med mange flinke folk, men det har selvsagt vært utfordringer - slik det er i en kommune.

Det er rart å snakke til dere på denne måten – når jeg holder min første 17.mai tale som ordfører. Og ikke få stå sammen med dere – i Fauske-gata, og synge Ja vi elsker.
Det er ennå mye igjen av dagen og jeg oppfordrer alle til å delta i markeringer der det er mulig. Ta fram flagget, se på tv, sett deg ut på trappa eller altanen … og nyt synet av flagg fra flaggstenger og balkonger.

Sorgen og gleden går hånd i hånd, heter det. I dag skal vi løfte gleden og tenke på de som har bidratt til at vi har det så bra i Norge. Men jeg tenker også på de som ikke har det så bra, både i Norge og ellers i verden. Og jeg tenker på deg som feirer 17. mai i Norge for første gang. Velkommen til oss.

Alt blir bra, skriver barna mens de tegner regnbuer. Vi må ikke miste troen på at vi snart kan få tilbake våre våre normale liv og igjen være vanlige mennesker i det Norge vi alle er glade i.  

Heldigvis er de fleste av oss skrudd sammen slik at vi tar fram det beste i oss «når det blir krevet» som det heter i nasjonalsangen.  I disse tider er vi alle litt hverdagshelter. Jeg tror at vi kan komme styrket ut av denne krisen og at vi om ett år kan feire nasjonaldagen på vanlig, tradisjonelt vis

 

Til alle og enhver ønsker jeg TIL LYKKE MED DAGEN

 

  • Skjema
  • Tjenestebeskrivelser
  • Dokumenter
  • Lenker