Foredrag: Fauske under 2. verdenskrig

Lunsjforedrag: Fauske under 2. verdenskrig.

Onsdag 13. november kl. 11.30. Pris kr. 70,-

Fauske Bygdetun, Rødbrakka

Kaffe/te og noe søtt er inkludert i billetten.

Fauske slektshistorielag: Salg av krigsbøkene bind 2 og 3 samt Fauskeboka 2019. Kun kontant eller vipps.

Foredragsholder Kjell Bakken vil vise bilder og fortelle om Fauske under 2. verdenskrig.

Han har gjennom flere år forsket på hva som skjedde på Fauske under 2. verdenskrig, og har skrevet tre bind i en bokserie om denne tiden. Bind 1 dekker tiden fra utbruddet av krigen fram til kapitulasjonen i juni 1940. Bind 2 fram til utløpet av 1942. Bind 3 årene 1942 og 1943.

Han og kona Bodil har gått gjennom mange arkivstykker fra denne tiden, og har oppdaget at mange av de patriotiske historiene vi har lest og hørt om fra okkupasjonstiden i Fauske ikke kan være riktige. Flere patriotiske fortellinger står for fall. Han vil vise eksempler på myter og sannheter fra okkupasjonstiden.

Fauske kommune ble oversvømmet av unge soldater i 1940. Det var langt flere tyske unge menn enn det var fauskeværinger under okkupasjonen. Det ble derfor mange forelskelser og graviditeter. Han vil presentere noen av soldatene som ble fedre på Fauske.

Fauske var et veldig viktig sted for tyskerne under okkupasjonen. For eksempel tok den øverste militære leder i Norden, Falkehorst, seg tid til å skrive om Helga Dahlbergs lille hotell til den øverste sivile sjef i Norge, Terboven. Dette skjedde under det heftige angrepet på Sovjetunionen.

Om Sulitjelma Gruber og Ankerske. En historiker har skrevet: Gruvearbeiderne i Sulis var Hitlers viktigste arbeidere. «Gestaposjef» Krause uttalte: «Sulitjelma Gruber må produsere hvis Tyskland skal seire». Men var det noen alternativer? Og hva skjedde på Ankerske?

Innbyggerne i Fauske fikk oppleve nazismens grusomheter. Grusomhetene var slik at ingen hadde kunnet forestille seg at det var mulig å behandle mennesker på denne måten.

– 16-årige sulitjelmagutten Erling Borge ble torturert slik at han døde av skadene.

– Krigsfangene fra Øst-Europa kom til Fauske.

Arrangør: Nordlandsmuseet
: Fauske Bygdetun, Rødbrakka
Tid: onsdag 13. november 11:30
Annet
https://kalender.nordlandsmuseet.no/?id=53...