Elin Rønningen biblioteksjef

Biblioteksjefen spiller på flere strenger

Hun startet sitt liv i Skaun i Trøndelag. Deretter bar det til Tromsø og videre til Sørfold, men nå er det Fauske som gjelder. Elin Rønningen (39) er den nye biblioteksjefen i Fauske kommune.

Av utdanning har hun master i kunstkritikk og kulturformidling og bachelor i humanistiske fag. Som hun selv sier; «en herlig miks bestående av medie-, litteratur-, musikk-, og språkvitenskap». I tillegg har hun et årsstudium i bibliotek fra UiT Norges arktiske universitet. Det ble fem år i Tromsø sammen med samboer Morten fra Bodø, før de flyttet til Fauske. I Tromsø jobbet hun en periode som studiekonsulent for bibliotekutdanninga på universitetet.

- Gjennom denne stillinga fikk jeg økt interesse for bibliotek, sier damen som på fritiden synger i i Det vilde kor, klimprer piano og leser samtidsromaner av ymse slag. Hun prøver også å komme seg på kulturarrangementer så ofte hun kan.

- Hva synes du et bibliotek skal være?

- Et bibliotek i dag er mye mer enn en boksamling. Vi skal i tillegg til å tilby gratis utlån av bøker og andre medier, også drive med aktiv formidling og være en uavhengig møteplass. Jeg vil derfor at biblioteket skal ha flere aktiviteter og arrangementer enn hva vi har i dag, og at våre tjenester skal bli bedre kjent.

Låne musikkinstrumenter?

Elin forteller at biblioteket på Fauske blant annet har gratis utlån av musikkinstrumenter og lydanlegg.

- Du kan altså stikke innom oss og få lånt deg et trommesett, stagepiano, gitar, bass, sanganlegg eller ukulele. Helt gratis. Kanskje det er nettopp nå i ferien du skal lære deg å spille, spør hun og utfordrer Fauske-folk til å sjekke ut samlingen.

Den nye biblioteksjefen blir engasjert når hun får snakke om faget sitt, og nevner blant annet fram appene Ebokbib og Filmbib.

- Du kan få gratis tilgang til et godt utvalg norske kortfilmer via appen Filmbib. Det er bare å stikke innom oss for å få vite mer om hva vi tilbyr.

Sommerles

Nytt hos biblioteket på Fauske er lesekampanjen Sommerles, som blir omtalt som Norges største og kuleste lesekampanje. Dette er en digital lesekampanje for barn i 1.-7.klasse, men passer også for de som skal starte på skolen til høsten. Barn fra hele landet deltar og her gjelder det å lese så mange bøker og tegneserier som man bare kan, registrere antall leste sider på Sommerles.no og lese såpass mye at man vinner premier. Deltakerne lager egen profil på Sommerles.no og leser så mye de orker i løpet av sommerferien. Sommerles varer helt ut august, så det er ennå tid til å delta. Les bøker, få kule premier, og prøv spillet på Sommerles.no og les sommerles-fortellinga. Det er selvsagt  gratis å delta og bøkene - alt fra papirbøker, tegneserier, avisa Aftenposten Junior til lydbøker -  kan registreres på Sommerles.no. Man trenger ikke engang lese selv. Deltakere kan bli lest høyt for og det teller også om man lytter til lydbøker.

- Vi ser at barn som er innom biblioteket nå låner med seg høye tårn med bøker, klare for å lese og registrere bøker på Sommerles, så her vil nok premiene gå unna. Det er bare å stikke innom å låne med seg bøker  og hente premier i hele sommer og ut august.

Ny gårdshistorie

Denne uka var det lansering av tredje bind i «Gårdshistorie for Fauske», som tar for seg området Røvik-Kistrand. Elin avslutter med å snakke varmt om bøkene som fås kjøpt i biblioteket og i Servicetorget.

- Dette er et veldig flott verk, med både tekst og bilder om livet til folk på gårdene i Fauske, helt tilbake fra 1600-tallet og fram til i dag. «Gårdshistorie for Fauske»  har vi selvsagt til utlån.

Åpningstider for Fauske bibliotek i sommer: kl. 10.00 – 15.00.