Melenci Jens Kyed og Veselin Frajic

Fauske i møte med Melenci

Sist uke var Jens Kyed (Krf) i Serbia sammen med Nordland Fylkeskommune. Der møtte han representant fra Fauske sin vennskapsby Melenci, Veselin Frajic.

I forbindelse med at det i år er 75 år siden de jugoslaviske krigesfangene kom til Nordland, har representanter fra fylkeskommunen vært i Serbia. Målet med turen var å gjøre forberedelser til markering i juni, men også å se på de vennskapsavtaler som finnes mellom kommuner i Serbia og i Nordland.

Fra Fauske deltok Jens Kyed (Frp). Han hadde møte med medlemmer i kommunedelsutvalget i Fauskes vennskapsby Melenci. Blant annet deltok nyvalgt leder Veselin Frajic. Også ordfører i Saltdal, Rune Berg, var med på møtet.

Bakgrunnen for vennskapsavtalen som ble underskrevet i 1977 mellom Fauske og Melenci er bånd som ble knyttet under andre verdenskrig mellom nordmenn og jugoslaver. Under minnemarkeringen i Nordland i juni vil det være representanter også fra Melenci. På Fauske foregår dette onsdag 21. juni. Programmet for markeringen starter i Narvik dagen før, og ender opp i Hemnes fredag 23. juni. På Fauske foregår markeringen i Melenci park, mens det i Saltdal skjer på krigskirkegården i Botn og ved Blodveimuseet.

I 2007 ble vennskapsavtalen fornyet under et besøk i Melenci. I 2015 hadde Fauske en delegasjon i Serbia. Besøket inneholdt samtaler med representanter fra Melenci, men fordi dette skjedde kort tid før kommunevalget, ble det ikke skrevet under ny avtale.

Melenci står på sakslista til formannskapet tirsdag.