Melenci Jens Kyed og Veselin Frajic

Fauske i møte med Melenci

Sist uke var Jens Kyed (Krf) i Serbia sammen med Nordland Fylkeskommune. Der møtte han representant fra Fauske sin vennskapsby Melenci, Veselin Frajic.

I forbindelse med at det i år er 75 år siden de jugoslaviske krigesfangene kom til Nordland, har representanter fra fylkeskommunen vært i Serbia. Målet med turen var å gjøre forberedelser til markering i juni, men også å se på de vennskapsavtaler som finnes mellom kommuner i Serbia og i Nordland.

Fra Fauske deltok Jens Kyed (Frp). Han hadde møte med medlemmer i kommunedelsutvalget i Fauskes vennskapsby Melenci. Blant annet deltok nyvalgt leder Veselin Frajic. Også ordfører i Saltdal, Rune Berg, var med på møtet.

Bakgrunnen for vennskapsavtalen som ble underskrevet i 1977 mellom Fauske og Melenci er bånd som ble knyttet under andre verdenskrig mellom nordmenn og jugoslaver. Under minnemarkeringen i Nordland i juni vil det være representanter også fra Melenci. På Fauske foregår dette onsdag 21. juni. Programmet for markeringen starter i Narvik dagen før, og ender opp i Hemnes fredag 23. juni. På Fauske foregår markeringen i Melenci park, mens det i Saltdal skjer på krigskirkegården i Botn og ved Blodveimuseet.

I 2007 ble vennskapsavtalen fornyet under et besøk i Melenci. I 2015 hadde Fauske en delegasjon i Serbia. Besøket inneholdt samtaler med representanter fra Melenci, men fordi dette skjedde kort tid før kommunevalget, ble det ikke skrevet under ny avtale.

Melenci står på sakslista til formannskapet tirsdag.

Tips en venn Skriv ut