Kommunen har over mange år gått med underskudd og er i Robek.Ordfører Marlen Rendall Berg sier at posisjonen i mange år, også før de kom i posisjon i 2019, har kjempet for å løse kommunens utfordringer med underskudd i driften og høy gjeld.
- Vedtakene vi gjorde for 2019 og 2020 får vi effekten av nå sier hun, og viser til at underskuddet er redusert fra 46 mnok i 2019 til 16 mnok for 2020.
- Dette er en forbedring på nærmere 30 millioner. Vi har vedtatt tøffe innsparinger og endringer i driften også for 2021 og dette vil vi få effekt av i 2021 og årene som kommer. I desember 2020 vedtok vi en plan der det akkumulerte underskuddet, som da var beregnet til 125 millioner skulle dekkes inn innen 2031. Nå har vi redusert dette til litt over 90 millioner og det er gode nyheter for Fauske kommunes innbyggere og ikke minst de ansatte i kommune som daglig står oppe i krevende omstillingsoppgaver. Allerede i juni skal vi vedta nytt budsjett og vi venter nå at vi kan planlegge med å komme oss ut av Robek tidligere enn 2031.

- Mange er negative til omstillingene vi gjør. Men for oss handler dette mer om å utvikle kommunen til en fremtid med god økonomi og gode tjenester for alle, sier ordfører Marlen Rendall Berg.
- Skal vi kunne tilby innbyggerne gode tjenester også i fremtiden må vi ha kontroll på økonomien. Vi har vedtatt noen prinsipper for styring av økonomien som vil bringe oss ut av den vanskelige situasjonen vi fortsatt er i.
Hun nevner at alle vedtak skal vurderes opp mot virkningen på regnskapsresultatet. Samtidig fremholder hun at alle tjenester fortsatt skal leveres med god kvalitet og de svakeste i samfunnet skal fortsatt tas godt vare på, slik Fauske kommune er kjent for. Men det betyr også at de som kan må betale for den tjenesten de får, men ikke mer enn selvkost. Dette er et godt fordelingsprinsipp som er velkjent i samfunnet ellers. Brukeren betaler for den tjenesten de får. Ordfører viser til den mye omtalte nye parkeringsavgiften. Enkelt fortalt så betaler de som parkerer på utfartsstedene i kommunen for brøyting og vedlikehold av parkeringsplassene.
- De som ikke parkerer der skal heller ikke betale for en tjeneste de ikke bruker, sier hun. At folk forstår dette tar hun for gitt.
- Vi må få dekket inn kostnadene våre skal vi klare å snu økonomien og bygge en bedre fremtid for alle.

Ordføreren har også invitert alle innbyggerne til å være med å peke ut hvordan fremtiden i Fauske skal bli når hun nå har dratt i gang arbeidet med ny samfunnsplan, det viktigste politiske dokumentet for å beskrive nye Fauske kommune. Den demografiske utviklingen blant barn og unge og de eldre skal ligge til grunn for fremtidige beslutninger. Hun sier at arbeidet med samfunnsplanen går parallelt med omstilling av økonomien. Det gode resultatet for 2020 gjør at hun ikke ser bort ifra at når de vedtar ny samfunnsplan i desember 2021 samtidig kan vedta et budsjett i balanse, det er det vi jobber for avslutter hun.