Hvordan kan jeg bestille time til testing?

Har du symptomer på koronaviruset eller er bekymret for smitte ber vi deg bestille time til testing.

Digital bestillingsløsning. 
Koronatelefonen 75 60 49 99
Åpningstider -  kl. 09.00 - 11.00. 

Lørdag og søndag kl. 11.00 - 14.00

Du kan enten bestille gjennom vår digitale løsning for bestilling av koronatesten eller ringe koronatelefonen.  Vi har erfarne personer på koronatelefonen som kan ta imot bestillinger, men også svare på spørsmål vedrørende korona. Koronatelefonen har smittevern faglig støtte av smittevernlege. 

I helgen så tar Bodø legevakt over telefonen, men ved enkelte situasjoner har vi også hatt åpent i helgen eller røde dager. Dette legges ut i koronastatus siden. 

Koronatesting skjer på morgenen mellom 8:00-10:00 og mellom 13:30-14:00 ved Helsetunet 5, 8200 Fauske.
-Ved avvik på oppmøtested får du beskjed om dette fra koronatelefonen.
-Du må ha avtale og kan ikke bare møte opp. 

VIKTIG: Etter at du har gjort ferdig bestillingen digitalt så får alle en bekreftende melding på mobilnummeret som er registrert.  Hvis du ikke har mottatt dette etter bestillingen så kan noe ha gått galt og man bør registrere seg på nytt igjen. 

Hvor er det man tar koronatesten?

Koronatesting er på morgenen mellom 8:00-10:00 ved Helsetunet 5, 8200 Fauske.
-Ved avvik på oppmøtested får du beskjed om dette fra koronatelefonen.
-Du må ha avtale og kan ikke bare møte opp. 

koronatest senter.jpg

Luftveisklinikken tar imot pasienter til undersøkelser ved Helsetunet 9, 8200 Fauske.
-Du blir henvist hit av din fastlege. 

 

Hva slags koronatest tas?

Når du har vært til testing får man som regel beskjed på om man har tatt en hurtigtest, en vanlig prøve (PCR) eller begge. Hvis du er i tvil kan du ringe koronatelefonen. 

Informasjon om testen:
RT-PCR test: Dette er den "vanlige" testen som tas i svelget og i nesen. Denne prøven sendes til laboratoriet i NLSH. Svaret foreligger som regel i løpet av et døgn. Dette er prøven som er mest sensitiv og skulle det være en mistanke om mutert versjon av viruset, kan man gjøre en såkalt gen sekvensering ifra samme prøven. 
Hurtig test/Covid Ag(antigen) test: Dette er hurtigtesten som brukes ved tilfeller der det er viktig å avklare fort om noen er syk med COVID-19. Prøven tas bare i nesen (naso-farynks). Det tar ca 15-20 minutter å analysere denne prøven. Denne testen brukes som regel bare i tilfeller der den mest sannsynlighvis kan fange opp sykdom. Grunnen til dette er fordi den ikke er like sensitiv som PCR testen. 
 

Hvor og når får jeg svarene?

Du vil få en melding på din mobiltelefon ifra helsenorge når svaret er klart. Den vil se slik ut;

SMS helsenorge[1].jpg

Du kan også gå inn på nettsiden og sjekke svaret ditt uten at du har fått sms, på helsenorge.no Logg inn med bankid. 

Prøvesvaret sendes også til fastlegen, og du kan ringe dit dersom du ikke finner svaret på helsenorge.no etter et døgn. Koronatelefonen kan også kontaktes. I helgene kan det ta noe lengre tid. 

Ved positiv covid-19 test vil du bli oppringt fra smitteoppsporingsteamet så raskt som mulig etter at prøvesvaret er klart.

Man får som regel resultatet sent kvelden man ble testet. Fredag og helg kan man se for seg at det kan ta opp til et døgn. Vi har ikke ordinær testing på lørdag og søndag. 

Hva skal jeg gjøre etter testing?

Dette skal du gjøre ved positiv covid-19-test

  • Ved positiv test er du pålagt isolasjon.
  • Har du en positiv selvtest, bør du bekrefte denne på teststasjon.
  • Du bør kontakte kommunen for å informere om positivt testsvar på en selvtest du har tatt.

Dette bør du gjøre ved negativ covid-19-test

  • Hvis symptomene forsvinner helt etter en dag kan du vende tilbake tilbake til jobb, skole, bruke offentlig transport etc.
  • Ved vedvarende symptomer bør du bli hjemme til formen er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer. I de fleste tilfeller bør du holde deg hjemme i et par dager. Milde restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og noe hoste er greit.
  • Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer bør du kontakte lege for vurdering, også om det er behov for testing for andre luftveisinfeksjoner. 

Hvordan vet jeg om det er svar ifra hurtigtesten eller den vanlige prøven?

Som regel vil hurtigtesten komme raskere enn den vanlige prøven. Men skulle man være i tvil så viser hurtigtesten antigen og et svar IKKE PÅVIST og det er beskrevet at det er SARS-CoV-2 antigen.

Når det gjelder den vanlige prøven, PCR testen, så vil den vise svaret IKKE PÅVIST og antigen er ikke nevnt.

 

Hvor mye koster det å bli koronatestet.

Det er gratis for alle som oppholder seg i Norge å teste seg for covid-19 på kommunale testsentra. Dette gjelder også personer uten personnummer (personer uten lovlig oppholde/papirløse migranter).

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får beskjed om at noe er galt med prøven?

Den mest vanligste feilen som kan skje er at prøven er lekk eller at NLSH ikke finner prøven. Dette er heldighvis unntaket, men skulle man få en slik beskjed så ta gjerne kontakt med koronatelefonen for å bli testet på nytt.