Hjem/Tjenester/Kultur og idrett/Lag og foreninger/Museum
logo ny nordlandsmuset

Nordlandsmuseet - også i Fauske kommune

16. juli 2009

Nordlandsmuseet driver tre ulike anlegg i Fauske kommune.  Bygdetunet, Sulitjelma Gruvemuseum og Sulitjelma besøksgruve er anleggene som kan besøkes i vår kommune.

 

 

 

 

Nordlandsmuseet

 Etter museumsreformen i 2004 ble Nordlandsmuseet dannet. De driver 3 ulike museumsanlegg i Fauske kommune Fauske bygdetun

 

 

 

 

Bare et steinkast unna de travle gatene i Fauske sentrum ligger Bygdetunet. Tunet ligger vendt mot fjorden omkranset av en vakker bjørkeskog. De gamle husene forteller sin historie om den tiden som var og om menneskene som levde i den.

fauske sentr 2  Vi har et vakkert og familievennlig område. Her kan du ta turen innom enten du ønsker å lære mer om Fauskes historie, eller bare ønsker å slappe av i en travel hverdag. Vi har et anlegg der det er gode muligheter for å grille, aktiv lek, og opplevelser av kunst og kultur.

Her kan du komme for å lære om hverdagen og historien til mennesker som har levd her i distriktet tidligere. Du kan studere vår store tekstilsamling, eller om du er teknisk interessert kan du få være med å se på vår spesielle samling av utstyr knyttet til telekommunikasjon.

Vi har også en utstilling om Johannes Bratteng som var en betydelig personlighet, både her i distriktet og også utover landegrensene. Vi er også så heldig at vi har et bidrag til Skulpturlandskap Nordland her på vårt anlegg, som er laget av kunstneren Per Barclay.

OVERSIKT OVER PRISER/ÅPNINGSTIDER OG ARRANGEMENTER

Hvordan kommer jeg dit?

Fauske ligger midt på E6, og 6 mil øst for Bodø via riksvei 80. Hit kan dere komme med egen bil, buss eller tog.

 

 sulitjelma besøksgruve

 

 

 gruve

 Delta på reise inn i bergmannens rike hvor gruvearbeidere i over hundre år har hatt sitt virke. Før turen ikler du deg samme bekledning som arbeiderne brukte - lomp, støvler, hjelm og gruvelampe.
Vi kjører med lok og vogn 1,5 km. inn i fjellet hvor omvisningen finner sted.
I løpet av turen lærer du gruvespråket å kjenne, hvordan malmen ligger i fjellet og hvordan den ble brutt ut og foredlet.

OVERSIKT OVER ÅPNINGSTIDER//PRISER/GRUVETURER/ARRANGEMENTER 

Ta kontakt med Sulitjelma Gruvemuseum på tlf 75 50 35 18.

Hvordan kommer jeg dit?

Besøksgruva er på Sandnes, ca. 4o km. fra Fauske sentrum.  2 km. lenger inn i dalen ligger gruvemuseet.  Følg E6 til Finneid, deretter Rv. 830 til Sulitjelma.

sulitjelma gruvemuseum

 

 

 Museet ble åpnet i 1977. Samlingen består av redskaper relatert til de ulike avdelingene som var i verkets eie, kraftverk, elektro-avdeling, mekanisk verksted, snekkerverksted, vaskeri, smelteverk og sykehus.
Gruvemodellene gir et innblikk i hvordan drifta foregikk inne i fjellet.
Museet har også ei stor foto- og mineralsamling.
Ved museet står ruinene av verdens første elektriske kobbersmelteverk.

gruvemuseum

 

 

 

 

 


OVERSIKT OVER PRISER/ÅPNINGSTIDER/ARRANGEMENTER

Hvordan kommer jeg dit?

Besøksgruva er på Sandnes, ca. 4o km. fra Fauske sentrum.  2 km. lenger inn i dalen ligger gruvemuseet.  Følg E6 til Finneid, deretter Rv. 830 til Sulitjelma.

Private anlegg i Fauske kommune

Sjonstaa

 

På Sjønstå finnes det et [fredet klyngetun]  [PRESENTASJONSBROSJYRE] Det er Stiftelsen Sjønstå gård som driver dette kulturminnet i Fauske kommune.- Kontakt Tove Wensell for avtale om guiding på området 95 72 82 13.

 

Teletunet

 

På Teletunet i Fauske sentrum - har Fauske Radiohistoriske forening ["Nord-Norsk Radiomuseum"]. Nord- Norsk Radiomuseum etablert av Fauske Radiohistoriske Forening i 2001. Drives av medlemmene på idealistisk grunnlag og med minimale ressurser.  Nord-Norsk Radiomuseum er åpent for besøk etter avtale. Kontakt telefon 90 54 17 70/95 70 39 65.