I tiltakene som regjeringen nylig kom med i forbindelse med det nye viruset omikron, er det et mål om å øke hastigheten for vaksinering. I møte med kommunene er det sagt at det skal være en lav terskel for å få vaksine.

Legger til rette
Ordfører Marlen Rendall Berg sier at de i første omgang ønsker å nå ut til gruppen over 65 år, personer med alvorlig svekket immunforsvar, og ansatte i helse- og omsorgstjenester.
- Etter nyåret vil vi etablere muligheter for drop-in og vaksinering på ettermiddagstid når resten av befolkningen skal få tilbud om oppfriskningsdose. Fauske kommune ringer nå alle over 65 år. For alle i målgruppene som kan bestille seg time gjennom vår digitale bestillingsløsning som finnes på kommunen sine nettsider, må de gjerne få hjelp hos pårørende ved behov, sier Berg. Hun minner ogå om de nye rådene for bruk av munnbind på kollektivtransport, taxi, butikk og kjøpesenter der du ikke kan holde en meter avstand.

Ikke egne tiltak
For Fauske kommune er det ikke aktuelt med egne tiltak i denne omgang. Smittevernlege Gregory Hautois vil igjen understreke det han har gjentatt så mange ganger før;
- Vær hjemme om du har symptomer eller er syk, og test deg. Ha god håndhygiene, det rådet gjelder fortsatt.

Munnbind
Smittevernlegen ønsker å gi støtte til ordføreren sin oppfordring om å følge de nye nasjonale anbefalingene, men med presisering om at munnbindet er et tiltak som bør brukes hensiktsmessig.

- Det er ikke slik at munnbindet automatisk skal brukes når du går i butikken. Det er først og fremst der du ikke kan holde avstand til andre, som for eksempel når det er mange som handler samtidig.

Har man symptomer forenlig med COVID-19 skal man i utgangspunktet ikke oppsøke slike steder, men dersom det er nødvendig skal man benytte munnbind for å unngå å smitte andre. Det er også viktig å påpeke at noen mennesker på grunn av medisinske tilstander ikke har mulighet til å bruke munnbind.

Kommunen følger smittesituasjonen tett både nasjonalt, regionalt og lokalt, og anbefalinger vil endres og eventuelt skjerpes inn ved behov.

Ikke hjemmekontor
Kommunen vil foreløpig ikke anbefale sine ansatte hjemmekontor.
- Den nåværende smittesituasjonen i kommunen tilsier ikke behov for slike tiltak, men det kan endre seg på kort varsel, sier smittevernlegen.

Fauske kommune har i øyeblikket 10 isolerte.

Mer informasjon finnes på hjemmesiden www.fauske.kommune.no.