Hvem jobber på Helsestasjon for ungdom?

På HFU jobber det helsesykepleier, jordmor, lege og psykisk helserådgiver.

Vi kan hjelpe deg med...

Hvordan tester jeg meg for klamydia?

Hvis du har hatt ubeskyttet sex og ønsker å teste deg for om du har klamydia kan du komme på helsestasjon for ungdom. Vi trenger en liten urinprøve som vi sender inn til undersøkelse. Hvis du har klamydia ringer vi deg opp etter 1-2 uker og du får behandling hos oss. Undersøkelsen og testen er gratis.

Må mine foreldre få vite at jeg har vært på helsestasjon for ungdom?

Vi har taushetsplikt og ringer ikke til dine foreldre for å fortelle at du har vært hos oss. Hvis du er under 16 år blir vi enige med deg dersom vi tenker det er lurt å snakke med foreldrene dine.

Hva gjør jeg hvis jeg er gravid?

Hvis du er gravid kan vi hjelpe deg med å gi informasjon om hvilke valg du har. Det kan være lurt å ta seg litt tid til å tenke over hva du ønsker å gjøre. Hvis du ønsker å snakke med noen av oss som jobber på helsestasjon for ungdom kan vi gjøre avtale om det. Ønsker du å beholde barnet kan vi sette deg opp til time hos jordmor. Ønsker du å ta abort kan du enten selv ringe til sykehuset i Bodø (Nordlandssykehuset) å bestille time eller vi kan hjelpe deg med det. Du kan selv bestemme om du ønsker abort helt til svangerskapsuke 12.

Hvis jeg har fått klamydia, må alle jeg har hatt sex med få vite det?

Klamydia er en infeksjon som vi er pålagt å forsøke å stoppe (smitteoppsporing). Det er fordi at hvis du har klamydia som du ikke får behandlet kan det få alvorlige konsekvenser for deg. Hvis du ikke ønsker å gi beskjed til dine seksualparnere om at de burde teste seg kan vi hjelpe deg med det. Når vi ringer vil vi si noe slik som "Hei, vi ringer fra Helsestasjon for ungdom. Vi anbefaler at du kommer på helsestasjonen å får tatt en klamydiatest da du kan ha blitt utsatt for smitte". Vi sier ikke noe om hvem som har smittet hvem.

Har du det vanskelig psykisk og ønsker å snakke med noen?

Hos oss kan du komme å snakke med psykisk helserådgivere dersom du ønsker det. Vi kan snakke om alt du ønsker, for eksempel kjærlighetssorg, tunge tanker, vanskelige familieforhold eller andre ting som gjør at du har det tungt.