Slik gjør du:

  • Fett i stekepannen og stivnet (avkjølt) fett fjerner du med tørkepapir og kaster i matavfallet.
  • Fett som ikke stivner, helles i tett emballasje som kastes i restavfallet. Større mengder leveres på gjenbruksstasjon.

Hvorfor skal ikke fett i avløpet?

Fett i avløpsnettet er et økende problem, både i private og kommunale rør. Hvert år må Larvik kommune bruke penger og ressurser på problemer knyttet til fett i avløpsnettet. Avløpsnettet er bygget for å håndtere vann, tiss, bæsj og toalettpapir. Det hjelper ikke at det benyttes varmt vann og såpe når fettet fjernes fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene. Fett fra matrester og matlaging tetter og skaper problemer i rør og ved pumpestasjoner. Dette kan føre til tilbakeslag i toalett, oversvømmelser i kjellere, lukt- og rotteproblemer.

Gode råd

Fettrester etter steking

  • Fett i stekepannen fjernes med tørkepapir som kastes sammen med matavfallet. På den måten unngår man grisete oppvaskkum og pannen er lettere å vaske.

Flytende matrester og mindre mengder flytende fett

  • Flytende matrester og mindre mengder flytende fett kan fint helles rett i matavfallet sammen med tørt matavfall. Dersom man er redd for at matavfallet skal lekke, kan en ekstra pose benyttes. Alternativt kan fett som ikke stivner samles i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong med tape eller en flaske uten pant) og kastes i restavfallet.

Større mengder flytende fett (frityrolje og matolje)

  • Dersom man har store mengder med matolje eller frityrolje, skal dette samles opp i en plastkanne og leveres til gjenvinningsstasjonen.

Ribbefett og annen fet mat

  • Fett fra ribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar man stå til det er avkjølt og stivnet. Da er det bare å skrape av fettet og putte i posen for matavfall. Siste rest av fett fjernes med tørkepapir før stekebrettet vaskes i oppvaskkummen.