Overgang barnehage-skole
Fauske kommune har en egen plan for overgang mellom barnehage og skole.
Hernsikten med planen er å sikre:
|
Planen er utarbeidet etter krav i Opplæringsloven § 4-7 Plikt til å samarbeide med barnehagen om overgangen til skolen, Barnehageloven § 2 a. Plikt til å samarbeide med skolen om overgangen fra barnehage til skole og Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. |
Hjemmeundervisning
Ved kortvarig fravær
Når eleven har kortvarig fravær på grunn av sykdom eller andre årsaker, har ikke kommunen plikt til å gi eleven opplæring på andre arenaer, eksempelvis i heimen. Kortvarig fravær avkorter elevens rett til fastsatt timetall, og eleven vil ikke ha rett til å få kompensert dette fraværet.
Ved langvarig fravær
Når eleven har langvarig fravær på grunn av sykdom, kan kommunen ha plikt til å gi opplæring en annen plass enn på skolen, for eksempel i elevens heim.
Privat hjemmeundervisning
Privat hjemmeundervisning skal tilsvare den som blir gitt i offentlig grunnskole. Begrepet «tilsvarende undervisning» bygger på prinsippet om opplæringsplikt, og ikke skoleplikt. Barn og unge skal gjennom opplæring i hjemmet få en mulighet til å tilegne seg tilsvarende kunnskaper som i den offentlige grunnskolen. Det innebærer et krav om at læreplanverket skal følges.
Etter opplæringsloven § 2-13 har kommunen hjemmel til å føre tilsyn med privat hjemmeundervisning. Bestemmelsen innebærer at kommunen både har en rett og en plikt til å føre slikt tilsyn. Fauske kommune har egne rutiner knyttet til privat hjemmeundervisning. Rutinene ligger i kommunens internkontrollsystem, Riskmanager.
Søknad om skoleskyss
Nordland fylkeskommune har ansvaret for skyss av elever i grunnskolen.
Elever i 1. klassetrinn som har mer enn 2 km skolevei og elever i 2. - 10. klassetrinn som har mer enn 4 km avstand fra bopel til skole har krav på skoleskyss. Dersom elever må benytte båt/-ferge, eller er funksjonshemmet, er det ikke krav om avstandsgrense. Det trengs ikke søkes om skoleskyss, dersom ditt barn kommer inn under 2 eller 4 km grensen.
Elever som ikke fyller vilkårene i første ledd, kan allikevel ha krav på skoleskyss. Omstendigheter som kan gi rett til skoleskyss, er særlig farlig skolevei.
Kommunen har ansvar for andre former for skyss av elever i grunnskolens regi som faller utenfor den regelmessige skyss mellom hjem og skole, f.eks. utflukter, ekskursjoner, kjøring til svømmehall o.l.
Elever som kan følge de oppsatte rutegående transportmidlene, utstyres med skolekort for rutestrekningen hjem/-skole.
Ytterligere informasjon om skoleskyss kan finnes på nettsidene til Nordland fylkeskommune.
Søknad om skolebytte
Utgangspunktet er at alle elever skal gå på den skolen som de i følge kretsgrensene i Fauske kommune tilhører. Kretsgrenser er vedtatt i kommunestyret. Dersom det ikke er kapasitet på nærskolen kan eleven bli overført til en annen skole.
Etter søknad kan elevene få starte på en annen skole enn den eleven sogner til ut fra kretsgrensene, j.fr. forskrift om kretsgrenser i Fauske kommune § 4-1. Foresatte må da sende en begrunnet søknad til Fauske kommune ved enhet skole.
Kriterier for bytte av skole:
a) Bostedets nærhet til skole
b) Sosiale og/eller medisinske forhold
c) Trafikk- og sikkerhetsmessige forhold
Vedtak om å gå på en annen skole enn nærskolen, jf. opplæringsloven § 2-6, vil være underlagt kommunens «frie skjønn».
l tilfeller der foresatte søker om at deres barn får gå på en annen skole enn nærskolen skal kommunen alltid fatte enkeltvedtak.
Enkeltvedtak innebærer at søker kan klage på den avgjørelsen Fauske kommune har gjort. Klagefristen er da 3 uker fra søker mottok svar fra kommunen. Dersom Fauske kommune ikke omgjør vedtaket vil klagen sendes Fylkesmannen i Nordland. Vedtak fra Fylkesmannen kan ikke påklages.
Forskrift om kretsgrenser - Fauske kommune
Fauske kommune vedtok 28.03.2019 innføring av kretsgrenser for skolene i kommunen. Forskrift om kretsgrenser i Fauske finner du her.