Kunnskapsgrunnlaget vårt
Lov og forskrift gir noen rammer for oversiktens innhold på overordnet nivå. Forskrift om oversikt over folkehelsen presiserer i § 3 at kommunens oversikt skal omfatte opplysninger om og vurderinger av:
- Befolkningssammensetning
- Oppvekst- og levekårsforhold
- Fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø
- Skader og ulykker
- Helserelatert atferd
- Helsetilstand
Kommunen skal være særlig oppmerksomme på trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale eller helsemessige problemer eller sosiale helseforskjeller.
Kommunens reviderte helseoversikt, "Folkehelsa i Fauske 2021" i lang versjon, og i forkortet versjon.
Hovedtrekk og utfordringer
Folkehelseinstituttet utarbeider hvert år kommunale folkehelseprofiler og oppvekstprofiler. Dette er et bidrag til kommunens arbeid med å skaffe oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som påvirker denne, jamfør lov om folkehelsearbeid.
Her finner du årets folkehelseprofil: Folkehelseprofil 2024 og årets oppvekstprofil: Oppvekstprofil 2024
Her kan du søke opp tidligere års folkehelseprofiler og oppvekstprofiler: Hent folkehelseprofil eller oppvekstprofil - FHI
Ungdata-undersøkelser
Ungdata er et kvalitetssikret og standardisert system for lokale spørreskjemaundersøkelser. Undersøkelsen innebærer at skoleelever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring svarer på spørsmål om ulike sider ved livet sitt. Ungdata dekker helheten i ungdoms liv og omfatter et bredt spekter av temaområder (foreldre og venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse og trivsel, rusmiddelbruk, risikoatferd og vold).
I Fauske kommune er det gjennomført Ungdata-undersøkelse i 2013, 2016, 2019 og 2022. Her kan du se resultatene fra Fauske og Nordland:
- Nordland_Fauske_Fuosko suohkan_2022_Ungdomsskolen_Kommune.pdf
- Trend_Fauske_Fuosko suohkan_2022_Ungdomsskolen_Kommune.pdf
- Nordland_2022_Ungdomsskole_Fylke.pdf