Mange hadde tatt turen til lokalene i Beddingen Kulturhus som var fulle. Etter åpningen tok publikum seg turen ut for å se, kjenne og klatre på marmorinstallasjonen. 

Ordfører Marlen Rendall Berg var med for å åpne utstillingen og sa det var en ære å kunne vise frem denne unike marmoren i dag.

-Jeg ser fram til å se elegant, vakker og sterk marmor sammen med nydelig nordnorsk natur, sa hun under åpningstalen. 

Kvinne med ordførerkjede holder tale med mikrofon på en scene
Ordfører Marlen Rendall Berg fortalte om historien og betydningen marmoren har hatt i Fauske under sin tale. Foto: Ida Bjørkquist/Fauske kommune

Rørt av Fauskemarmoren

Det var en rørt kunstner som takket alle sine støttespillere gjennom prosjektet. Hun kunne fortelle at marmoren har betydd mye for henne.

-Marmoren har gitt meg så mange gode opplevelser. Ikke bare estetiske opplevelser, men også ro. Jeg har studert marmoren og reflektert og til og med tenkt på meningen med livet, sa Eidissen Nymo. 

Kvinne holder tale i mikrofon på scene
Kunstner Martine Eidissen Nymo fortalte om den lange prosessen for å få realisert installasjonen. Foto: Ida Bjørkquist/Fauske kommune

Lokal musikk

Den lokale musikeren og kultursjef i Fauske kommune Ketil Hugaas hadde fått i oppdrag å lage en fanfare til dagen. Den ble fremført av han selv på piano og Ronny Borge og Cato Lund på trompet. Fanfaren var en hyllest til marmoren. 

To menn på trompet og en på piano spiller.
Marmorinstallasjon ble hyllet med en fanfare komponert av kultursjef i Fauske kommune Ketil HUgaas. Foto:Ida Bjørkquiust/Fauske kommune

Åpen utstilling

Utstillingen «Stories in layers» vil stå i Molobyen under hele Bodø2024, altså i et år, så det er mulig å se verket hvis du gikk glipp av selve åpningen.

En kvinne holder på et barn mens de studerer marmoren
Mange gikk ut for å se, kjenne og klatre på marmoren på tross av det litt ruskete været. Foto: Ida Bjørkquist/Fauske kommune

Tradisjonelle drakter under åpningsshowet

Under åpningsshowet til Bodø2024 ble det vist frem mye tradisjon i båtene rundt scena. Her hadde fauskeværinger tatt på seg både Nordlandsdrakt og bergverksdrakt designet av Randi Moan for anledningen. 

Kvinne til venstre med Nordlandsdrakt. Mann i midten og kvinne til høyre i bergverksdrakt
Kassandra Petsa (t.v) bærte nordlandsdrakten under åpningen. Trond og Gunn Nordland hadde på seg bergverksdrakten designet av Randi Moan. Foto: Martine Eidissen Nymo

Ordførers tale

Kjære alle sammen, det er med stor glede og spenning at vi i dag samles for å åpne denne fantastiske marmorinstallasjonen. 

Fauske er nabokommunen til Bodø som i dag åpnes som Europeisk kulturhovedstad 2024. Derfor jeg liker å kalle oss Europeisk kulturhovedforstad.

Denne marmor utstillingen er eksklusivt satt opp her i Molobyen for kulturhovedstadsåret, og jeg er stolt over at Fauske kunstner Martine Eidissen Nymo er med i åpningsprogrammet med dette bidraget fra vår kommune. I 2024 skal vi få se variert kunst og kultur i Bodø og i resten av fylket. Nordland er aktiv, pulserende, verdiskapende, det er høye fjell, dype fjorder og villslått natur.

Europeisk kulturhovedstad skal bidra til å skape møteplasser og kulturarenaer for 2024 og ikke minst i tiden som kommer etter. For der mennesker møtes, kan unike ting skje.

Snart skal vi få oppleve denne unike, massive og elegante marmoren sammen med mektig nord-norsk natur. Man kan studere nært steinens fargespill, mønster og form, og tar man noen skritt ut vil man se det store bildet med Nord-Norsk natur rammet inn av disse tunge marmorblokkene, som ble dannet for rundt 520 millioner år siden.

Som mange av dere vet, er Fauskemarmor fylkessteinen i Nordland, og det er virkelig noe vi alle sammen kan være stolt av. Nordland har rike forekomster av mineraler, og en av dem er marmor. Den tidligste marmor-drift vi kjenner til i Norge kan spores tilbake til midt på 1200-tallet da marmor og kalkstein ble brent i kalkovner til produksjon av mørtel for muring. Litt senere ble det mer bevissthet på at marmor også var en god og eksklusiv bygnings- stein og rundt middelalderen ble flere norske kirker bygget av marmor. Etter hvert ble det betydelig eksport, og den dag i dag finner man Fauske marmor i alle verdensdeler. Oslo lufthavn, Oslo rådhus, sarkofagen til Kong Håkon VII, FNs hovedkvarter i New York har alle en ting til felles, Fauske marmor.

Marmorindustrien og andre mineraler har hatt en stor betydning for Fauske og Nordland i et historisk perspektiv. Den har skapt arbeidsplasser, økonomisk vekst og har vært en viktig del av vår kulturarv.

Marmor har blitt brukt til ulike kunstuttrykk gjennom århundrer, og det er fascinerende å se hvordan kunstnere har utnyttet marmorens skjønnhet og holdbarhet til å skape vakre og varige verk.

En av de mest spesielle variantene marmor er typen Norwegian rose som man kun finner på Fauske i Nordland. Dette gjør vår marmor ekstra unik og eksklusiv, akkurat som oss nordlendinger. Det er virkelig en ære å kunne vise frem denne sjeldne skatten til publikum.

Denne installasjonen ser jeg som en hyllest til marmorindustrien og alle som har bidratt til å forme vår region. Den viser ikke bare den estetiske skjønnnheten i marmoren, men også historien og betyningen den har hatt for samfunnet vårt.

Jeg vil takke kunstneren og Fauske Marble by Moser, som har jobbet hardt for å gjøre denne installasjonen mulig, samt alle dere som er til stede i dag for å feire denne spesielle anledningen. La oss sammen beundre og sette pris på den unike skjønnheten i marmoren og den rike historien den representerer.

Takk skal dere ha! Og nyt utstillingen!