I dag har arealplanlegger Renée Normann presentert arbeidet som er gjort i Fauske kommune rundt klimatilpasning. Det skjedde under et digitalt klimatilpasningsseminar der blant annet kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup holdt innlegg, sammen med de 4 beste kommunene. Normann er glad for at jobben de gjør i kommunen, kan bli synliggjort på denne måten.
- Vi er fornøyd med det vi har oppnådd i vårt arbeid så langt.

Fikk 29,5 av 33 mulige poeng
I en stor nasjonal kartlegging som forsikringsselskapet If har gjennomført sammen med CICERO,Senter for klimaforskning, fikk Fauske kommune 29,5 poeng av 33 mulige. Det gjør kommunen til best i klassen blant mellomstore kommuner med mellom 5000 og 20 000 innbyggere. Oslo kommune ble best av alle, med Fauske på 13. plass. Det gjør også kommunen best i Nordland på tiltaksplaner for håndtering av ekstremvær.

Har redusert faren for kvikkleireskred
Kommunen har et spesielt fokus på kvikkleireskred fordi store deler av kommunesentrum og nærliggende områder ligger på kvikkleire. Arealplanleggeren mener dette stiller ekstra strenge krav til både politikere og administrasjon.
- Vi har opp gjennom årene brukt store ressurser på å undersøke grunnforholdene, spesielt i disse områdene. Til det har vi fått god hjelp av både NVE, Fylkesmannen i Nordland, konsulenter, samt utbyggere som har gjennomført målinger for å forsikre oss om at det er trygt å bygge der vi bygger.

Kartlagt som faresone i 2009
Fauske sentrum ble allerede i 2009 faresonekartlagt av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det ble påvist flere kvikkleiresoner. En av dem i området ved Farvikbekken som ligger mellom Vestmyra og Rv80. Store deler av Farvikbekken ble i fjor høst sikret gjennom heving av bekkebunnen, erosjonssikring og støttefylling. Dette arbeidet skal redusere faren for ødeleggende kvikkleireskred for 51 boliger og to større næringsbygg.
- Sikring av Farvikbekken hadde en prisplapp på 8-9 millioner kroner, men det er mye som kan gjøres uten at det vil ha store kostnader, forteller arealplanleggeren som synes det er viktig å påpeke at svært mange klimatilpasningstiltak nærmest er gratis å gjennomføre. For eksempel kan kommunen si nei til utbygging i utsatte eller viktige områder.
- Samtidig er det viktig å tenke på at vi ikke skal stoppe all utbygging.

Tett samarbeid
Normann mener at noe av suksessen med Fauskes klimatilpasningsarbeid er et tett samarbeid mellom politikerne og administrasjonen. Ordfører Marlen Rendall Berg er stolt over det arbeidet Fauske kommune har gjort rundt klimatilpasning. Hun sier at politikerne er helt avhengige av å få god informasjon om de ulike klimatilpasningstiltakene for å avgjøre hvordan de skal prioritere.

- Det har vært fokus på klimatilpasning over mange år i kommunen. Det er kanskje ikke ordet klimatilpasning de fleste har brukt, men det er det vi har gjort når vi har hatt kartlegging og tiltak for å forebygge ulike former for jord- stein- og leirskred. Det har vært stort fokus på å føre vannmasser unna nærings- og boligområder som ligger i myrområder, og det er gjort erosjonssikring i strandkant. Vi har også hatt stort fokus på hvilke områder som kan bebygges ytterligere og hvilke som ikke skal det. Og alt henger sammen med å forebygge skader i fremtiden som følge av klimaskapte hendelser.

Risikoanalyse (ROS)
Kommunen har også vurdert de indirekte konsekvensene som ekstremvær kan få med en såkalt risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse). Manglende mobildekning, stengte veier som følge av ras, og konsekvensene for blant annet eldreomsorg og pendling til skole og jobb, er vurdert. Viktigheten av klimatiltak kommer godt frem i denne analysen. Fauske kommune er også vertskommune for Klimanettverk Salten som er etablert blant kommunene i området. Her deles gode råd og erfaringer, og inviterte foredragsholdere inspirerer til smarte klimatilpasningstiltak.