Da besøker filmskaper og skuespiller Rebekka Nystabakk Fauske kino. Rebakka er oppvokst på gården, og er søster av Rakel, som portretteres i filmen. Vi gleder oss over at Rebekka vil introdusere denne hjertevarme og viktige filmen som handler om et småbruk i Nordland som skal skifte til neste generasjon, fra far til datter.

Filmen er et varmt og nært portrett av en familie. Den handler om tradisjon og overlevering av kunnskap, om å finne sin egen vei i noen andres fotspor. Og den handler om sau. 

Dokumentaren «Sau» kommer på kino over hele landet 26. januar, og handler om gården Nystabakkan i Nordland. Her har regissør Rebekka Nystabakk vokst opp sammen med sin søster Rakel, som er filmens hovedperson. 

Sauene er en del av familien

Familiegården, som befinner seg i Engan i Sørfold, er den siste i bygda som fortsatt er i drift. Nå skal Rakel sammen med sin kone ta over driften og alle sauene. «Sau» følger Rakel idet hun stilles overfor alle gledene og utfordringene som tilhører det å være småbonde i dag – og å være omgitt av sauer til enhver tid.

– Jeg er oppkalt etter pappas favorittsau, sier «Sau»-regissør Rebekka Nystabakk.

«Sau» et varmt og nært portrett av en familie som har sauedriften i blodet, og på gården har sauene gjennom alle år vært regnet som en del av familien. Rebekka avslører at hun er oppkalt etter sin fars favorittsau.

– Det er en slags familiespøk, at hun er «Gammel-Rebekka». Og hun ble 11 år, som er ganske gammelt for en sau. Det er noen av sauene som blir til viktige deler av vår familiehistorie.

I likhet med «Gammel-Rebekka» har alle sauene på Nystabakkan hver sine navn.

– Det kan virke komisk, men det er en tanke på bak alle navnene. Alle sauene har hver sin personlighet, og vi kjenner de alle igjen. Det sier noe om hvordan man vil at dyrene skal ha det.

Rebekka er til vanlig skuespiller, for tiden aktuell med publikumssuksessen «Den første julen i Skomakergata». «Sau» er hennes regidebut. En hovedgrunn til at hun valgte å gå bak kamera var å sette fokus på dyrevelferd.

– «Man skal aldri ha flere dyr enn at man har tid til å se hver av dem i øynene hver dag. Bare da kan du være sikker på at alle har det bra.» Det er noe av det viktigste min far lærte meg da jeg var liten. Dyra skal ha det godt. Jeg mener dette må ligge til grunn i alt dyrehold.

Kvinne med tørkle på hodet smiler til et svart lam som hun holder
Rakel, som overtok gården, sammen med lammet Ståle.

Billetter

Billetter Fauske kino: Sau - Fauske kino 

Arrangement Fauske kino: Førpremiere av SAU // dokumentarfilm fra Sørfold | Facebook

Om regissøren

Rebekka Nystabakk er utdannet skuespiller ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad og Kunsthøgskolen i Oslo, og har siden endt utdanning jobbet med både film og teater. I tillegg til å være skuespiller, jobber hun med å skrive, regissere og utvikle nye ideer for film og scene. Dette er hennes første film som regissør. Rebekka vokste opp på gården Nystabakkan i Nordland. Karakterene vi møter i filmen er hennes familie.

Selfie av kvinne og sau i naturen
Regissør Rebekka Nystabakk

Trailer