Fugleinfluensa har aldri blitt påvist hos mennesker i Norge ifølge FHI.  De vurder risikoen for smitte til mennesker som svært lav. Det er allikevel viktig å følge noen forholdsregler. Hsis du har vært i kontakt med en smittet fugl (enten død eller syk) kan det være greit å være oppmerksom på symptomer. Hvis du skulle få influensalignende-symptomer eller øyekatarr i løpet av to ukers tid etter kontakt med den syke fuglen, kan det være aktuelt å kontakte lege. Opplys da om at du har pleiet en syk fugl eller tatt på en død fugl.

Det er fortsatt helt trygt å spise egg (også rå) eller varmebehandlet kylling fra butikken. 

Mattilsynets ansvar å fjerne døde/syke fugler

Det er Mattilsynet som skal ta ansvar for en opprydning av syke eller døde fugler. Personer som skal samle inn døde fugler må ha tilstrekkelig smittebeskyttelse i form av bekledning, ansiktsmaske og hansker. Fuglene må lagres på en sikker måte frem til henting og destruksjon på forbrenningsanlegg eller anlegg som er godkjent for behandling av høyrisikoavfall.

Det er Mattilsynet som har hovedansvar og skal svare kommunene og befolkningen på spørsmål knyttet til smitte, dødelighet og håndtering av døde fugler.

Kontaktinformasjon til mattilsynet finner du her

Les mer om fugleinfluensa på mattilsynets sider