Kommunen har forbedret seg innen totalt sju sektorer, for eksempel innen økonomi og internkontroll, helse, omsorg og barnehage. 

Kommunebarometeret består av flere kategorier innen offentlig sektor.  Fauske kommune ligger bak flere av landets kommuner, men så er de fleste kommunene ikke i Robek-registret. Derfor er det verdt å merke seg at Fauske klatrer hele 60 plasser opp sammenlignet med tidligere år, og dette er den beste plasseringen for kommunen noensinne. 

- Det er lagt ned en betydelig jobb, både av våre folkevalgte som har tatt upopulære, men nødvendige beslutninger, og ikke minst våre medarbeidere  som har stått på, vært plikttro og bidratt på en meget god måte, og som jeg er usigelig fornøyd og stolt over på vegne av kommunen.  Det er godt å se at arbeidet som er lagt ned har gitt positive effekter og at Fauske kommune flytter seg framover.   Dette gir motivasjon når vi skal jobbe videre for en enda bedre kommune i årene som kommer, sier kommunedirektør Ellen Beate Lundberg. 

Forbedring i flere sektorer

Innen helse sikrer kommunen seg en 91. plass. Det er økt med årsverk for lege og psykiatriske sykepleiere og det er ledig plasser på 50 prosent av fastlegelistene.

Innen barnehage lå kommunen tidligere langt nede i plasseringen, men nå klatrer kommunen flere plasser til en 209. lass av landets kommuner, til tross for at fokus i stor grad har vært på den økonomiske situasjonen som kommunen er i.   Plasseringen henger blant annet sammen med  at ansatte med pedagogisk utdanning øker, det jobber flere menn i barnehagen enn tidligere og andelen minoritetsspråklige barn i barnehagene har økt. 

Tøffe prioriteringer

Fauske kommune har vært på Robek-lista fire ganger til sammen, og aldri har det vært større økonomisk ubalanse enn i denne Robek-perioden. En stor oppgave i kommunen har vært å få økonomien på rett kjøl. I økonomisektoren klatrer kommunen hele 47. plasser. 

Det har vært stort fokus på gode budsjettprosesser for nettopp å snu økonomien både politisk og administrativt.

- Det har vært tøffe politiske prioriteringer som har vært krevende for både befolkning, ansatte og folkevalgte å stå i over tid. samtidig har kommunestyret hatt et stort fokus på at det samtidig skal  gis god kvalitet på tjenestene som tilbys våre innbyggere, fortsetter ordfører i Fauske kommune Marlen Rendall Berg.

Spille hverandre gode

Både ordføreren og kommunedirektøren  mener denne plasseringen ikke hadde vært mulig uten god og konstruktiv dialog og et godt samarbeid. De trekker frem at den gjensidige forståelsen med at man spiller hverandre gode ligger i bunnen for de gode resultatene.

- En viktig oppgave for administrasjonen har vært å  legge frem gode saksfremlegg  med flere alternative valg og konsekvenser som legger et godt grunnlag for folkevalgtes beslutninger, sier kommunedirektør Lundberg.

 For politikerne er det viktig at de politiske vedtakene følges opp, 

- Kommunestyret kan sette retning og vedta gode planer, men dersom dette ikke følges opp i administrasjonen med handling, da er det ikke mulig å lykkes som folkevalgt.   Det har vært et godt samarbeid som har lagt til rette for gode prosesser, og vi merker oss at vedtakene i all hovedsak følges opp på en god måte, sier ordføreren. 

Ordføreren legger til at det er positivt med kommunebarometret fordi det er en ekstern måling. At kommunen er i siget og styrer i riktig retning gjør henne optimistisk på vegne av Fauske kommune.

Les mer hos Kommunal Rapport (pdf)