271 år etter grensemerkinga mellom Norge og Sverige ble påbegynt har det høyeste punktet på grensa blitt markert. Målingene langs grensa startet i 1752 og Nord-Saulo er nå målt til 1752 meter over havet.

–  Turen til Nord-Saulo er en fantastisk tur som er naturlig å starte i Sulitjelma. Her er det gode muligheter for å starte turen med stier og fint terreng på turen mot foten av fjellet, sier ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp).

Nord-Saulo ligger i Junkerdalen nasjonalpark som er både i Fauske og Saltdal kommune.

–  Det er en fantastisk tur og man kan gjerne planlegge med en overnatting for å nå toppen. Se for deg solnedgangen med fiske i et av fjellvannene før man bestiger toppen ved dag to, sier ordfører i Saltdal Rune Berg (Sp).

–  Når en kommer til toppen er det en spektakulær utsikt utover landskapet. Nordover ser man mot Sulitjelma med Blåmannsisen og Suliskongen. Du ser også innover mot Sverige og toppene mot Beiarn og Svartisen, fortsetter Rendall Berg.

Omtalt som ubestigelig

Når de kom til fjellet i 1762 ble det beskrevet som ubestigelig på grunn av de bratte toppene. Derfor ble ikke grensen markert her før i 1960.

Turen opp til toppen er derfor ikke en tur for alle, men heller for de mer erfarne og ekstreme.

Ferdselsregler

Nord-Saulo ligger i Junkerdalen nasjonalpark. Her er det lov å bevege seg fritt og overnatte hvor du vil. Du har allikevel et ansvar for å ferdes mest mulig sporløst. Det vil si at må rydde opp og plukke med deg søppelet ditt. Dette må tas med ut og kan ikke kastes noe sted i nasjonalparken.

Du kan plukke bær og matsopp som ellers, men alle planter, både levende og døde, er fredet i nasjonalparken. Det er kun lov å bruke enkle nedfallskvister og greiner til å fyre bål. Du kan fiske fritt og overalt så lenge du har fiskekort.

Les mer om Junkerdalen nasjonalpark.

Turen er 9 timer og 30 min med utgangspunkt i Tjorvihytta og den har vanskelighetsgrad rød.