Denne siden blir fortløpende oppdatert.

Hvis du oppdager døde fugler, skal dette meldes på innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no eller tlf. 22 40 00 00

For spørsmål kan kommunen kontaktes på tlf. 900 66 235

Hvem skal ta hånd om døde fugler?

Hvis det er en død fugl på din eiendom, kan du rydde opp denne selv. Selv om Folkehelseinstituttet vurderer smitterisikoen til mennesker som svært lav er det viktig du beskytter deg. Bruk hansker og munnbind når du håndterer fuglen og vask hender godt med såpe og vann etterpå. Fauske kommune har foreløpig ikke en innsamlingsordning for døde fugler, men du kan grave ned fuglen på egen eiendom. Grav så dypt at åtseletere ikke kan grave opp fuglen. Døde fugler skal IKKE i restavfallet.

Hvis det er mange døde fugler eller privatpersoner ikke ønsker å håndtere døde fugler vil kommunen ta seg av dette. Ta kontakt på tlf. 900 66 235

Avfallshåndtering av døde fugler

For å unngå smittespredning skal IKKE døde fugler legges i restavfallet. Ved avfallsanlegget på Vikan, oppbevares restavfallet i "plast", som andre måker og dyr kan ta hull på, og derigjennom smittes. 

Håndtering av enkeltfugler

Foreløpig er det kun enkeltmeldinger om døde fugler, og enkeltfugler kan leveres til et Iris miljøtorg av personer som har funnet denne.

Ved elevering av død fugl til miljøtorget må fuglen være pakket i en tett dobbel plastpose eller - sekk. Denne skal teipes igjen for å sikre at plasten blir helt tett. 

Miljøtorgene holder ordinære åpningstider for mottak av enkeltfugler. 

Håndtering ved økende antall tilfeller

Dersom influensaen tiltar, og antall døde fugler øker, skal kommunen organisere innsamling. 

Les hele informasjonsbrevet fra renovasjonsselskapet Iris Salten

Informasjon fra Mattilsynet

For mer informasjon se Mattilsynets informasjonsside om fugleinfluensa