Alle elevene på mellomtrinnet fikk møte barnebokforfatteren Thoralf Fagertun. 
- Fagertun fra Meløy debuterte i fjor som forfatter med boka «Familien Gnork», og boka har allerede blitt nominert til Bokslukerprisen og Trollkrittet. Vi er heldige som har en så populær barnebokforfatter bosatt her i området, sier biblioteksjef Elin Rønningen. 

 

Meløyværingen, bosatt i Bodø, engasjerte elevene med ei artig fortelling om en familie litt utenom det vanlige, ispedd mye humor og fotball.  

- Det var hæla i taket da Fagertun kjørte bok-quiz og avslutta besøket med triksekonkurranse blant elevene. En av hovedpersonene i boka er jo en fantastisk god fotballspiller, og mer enn litt inspirert av Haaland. Boka traff et ungt publikum. Forfatterbesøket viser at aktiv litteraturformidling tilpassa målgruppa, engasjerer unger til å lese bøker også i dag, mener Rønningen.  

Populær nasjonal lesekampanje 
Sommerles 2023 er godt i gang. Sommerens nasjonale digitale lesekampanje med oppstart 1. juni har eksistert siden 2018 og er gjennom årene blitt godt kjent for barn over hele landet og mange unge Fauskeværinger har deltatt i flere år allerede.  

På skolebesøk 
- De siste årene har vi vært i mange klasserom på skolebesøk og framsnakka Sommerles, fra Sulitjelma til Valnesfjord. Det har ført til at unger i Fauske er godt kjent med Sommerles. 
Sommerles er åpent for alle som går 1.-7. trinn, også skolestarterne. Sommerles varer ut august. Det er derfor fortsatt god tid til å melde seg på og det er gratis å delta. Lag en bruker på sommerles.no og så er man i gang, sier Rønningen.

Skaper leselyst 
Målet med Sommerles er å få flest mulig unger til å lese mest mulig gjennom en lang sommerferie. På sommerles.no samler de XP/poeng for hver leste side, svarer på oppgaver, ser hva venner i hele landet leser og tjener opp digitale trofeer. Sommerles er inspirert av spillunivers for å fenge ungene. Underveis gjør de seg fortjent til premier på ulike nivå som hentes på biblioteket. 
 
- Alle som deltar i Sommerles, kan hente Sommerles-premier hos oss. Alt fra frisbee til fine natursteiner. I tillegg trekker vi ekstrapremier blant alle deltakerne, gitt av Power Fauske og kulturkontoret, forteller Rønningen.  
 
Hver åpningsdag kommer ivrige barn til biblioteket for å låne bøker til Sommerles og hente Sommerles-premier.  

-Det er stas! Sommerles er et supert verktøy for å skape og opprettholde leselyst. Det trengs. Og all lesing teller. I tillegg til å lese selv, kan ungene lytte til lydbøker og bli lest for. De får alderstilpassa poeng og det er lett å komme til første premie, forklarer hun.  

Sommerles er i regi av folkebibliotekene og samarbeider med Leser søker bok, Foreningen Les og Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, som alle bidrar til kampanjen.  

Tøyveskebiblioteket «Les høyt» for barnehagene 
I tillegg til Sommerles for grunnskoleelevene tilbyr de tøyveskebiblioteket «Les høyt» for barnehageunger i Fauske. 

- Vi vil at unger skal få tilgang til bøker og fortellinger så tidlig som mulig. Derfor har vi etablert tøyveskebibliotek i hele seks barnehager i kommunen. Det er vi veldig glade for. Målet med tøyveskebiblioteket er å gi enkel tilgang til gode bøker og leseopplevelser tilpassa unger i barnehagealder. Vi har som mål at alle barnehagene i Fauske skal kunne tilby Tøyveskebibliotek, sier Rønningen.

 
Tøyveskebiblioteket «Les høyt» er utvikla av Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med folkebiblioteker i Nordland. 

-Flere studier tyder på at høytlesing og tilgang til bøker i tidlig alder, legger grunnlag for senere lesing og leselyst. Tøyveskebiblioteket gjør det enkelt å låne bøker, direkte fra barnehagen: Ta med ei tøyveske med bøker fra barnehagen og levere denne tilbake til barnehagen etter endt lesing. Til glede for små og store!, sier hun.
Tøyveskene er fylt med bildebøker tilpassa målgruppa.  
- Vi har fylt posene med bøker som er flunkende nye, bøker på flere på ulike språk og med bildebøker fra samlinga vår. Flere barnehager i kommunen har faste høytlesingsstunder og det er gledelig å høre. Vi ser at tøyveskene som henger godt synlig ved inngangen blir hyppig utlånt, sier Rønningen.  
 
Formidler lokal litteratur med fortelling, musikk og dans 
- Vi er opptatt av å formidle og fremme lokal litteratur. Vi har en fantastisk god illustratør og forfatter i nabokommunen vår Sørfold, Sissel Horndal. Hun har blant annet illustrert og skrevet barneboka «Himmelspringaren». Denne fortellinga om lammet lilla er så fin og fortjener å bli kjent for alle. Vi valgte derfor å lage en barnehageforestilling ispedd fortelling, egen musikk og sauedans basert på boka, i samarbeid med Sylvia Bredal ved Sørfold folkebibliotek. Forestillinga er blitt vist gratis for barnehageunger i Fauske, Sørfold og i de fleste andre Saltenbiblioteker i 2022 og 2023. Vi har spilt forestillinga i barnehager, utendørs i lavvo, i friluft og inne på biblioteker. Sylvia Bredal fortalte, spilte roller, sang og danset sauedans, Jasmina Kozic spilte fiolin og jeg spilte piano, sang og spilte roller. Etter endt forestilling, gikk ungene rett bort til fortelleren og boka, for å selv se og bla i «Himmelspringaren». For flere av barnehagebarna var dette deres første møte med ei forestilling og responsen viser at dette er noe de gjerne vil ha mer av. Vi er glade for at dette formidlingsprosjektet ble realisert og gjort mulig med økonomisk støtte fra Nasjonalbiblioteket og Nordland fylkesbibliotek. Vi fikk også solid instruktørhjelp av Kristian Winther i Sceneinstruktørordninga i Nordland, forteller Rønningen.
 
Den nye folkebibliotekloven fra 2014 sier at folkebibliotekene skal drive med aktiv formidling.

- Gjennom disse tre ulike tiltakene retta mot barnehageunger og skoleelever når vi ut med litteraturformidliing til et ungt publikum. Så lenge ungene har tilgang på relevante bøker og fortellinger, og disse blir formidla aktivt, kan leselysten oppstå tidlig og vare livet ut, mener hun.

Sommeråpent bibliotek 
Fauske bibliotek har åpent i hele sommer.  
- Vi har åpent tirsdag, torsdag og fredag kl.10-15. Biblioteket er åpent for alle og det er helt gratis å bruke. Gratisprinsippet er viktig. Alle skal ha tilgang til tjenester fra biblioteket og her trenger man ikke å legge igjen penger for å være velkommen. Vi ønsker alle velkommen til å stikke innom i løpet av sommeren, både barn og voksne. Vi har noe for enhver, sier hun. 
 
Låner ut el -gitar, bøker og dataspill 
-Vi låner ut så utrolig mye bra. Det eneste du trenger er et lånekort. I tillegg til bøker kan du låne dataspill, film og tv-serier, magasiner og musikkinstrumenter. Fauske bibliotek er ett av få bibliotek i landet som tilbyr utlån av nettopp musikkinstrumenter. På biblioteket kan du låne el-piano, el-gitar, el-bass, akustisk gitar, el-trommesett, sanganlegg og ukulele. Det er bare å slippe spillelysten fri, oppfordrer Rønningen. 

Digitale tilbud fra biblioteket 
Biblioteket tilbyr også digitale tjenester.  
-Du kan låne lydbøker og e-bøker i appen BookBites. Perfekt til hagearbeidet, fjellturen og slaraffenlivet på stranda. Er det dårlig vær, kan du strømme filmer og tv-serier fra Filmoteket. Nå tilbyr vi også aviser og magasiner fra hele verden i appen PressReader. Her får du tilgang til hele 7000 aviser og magasiner på over 60 ulike språk. Utvalget er bredt; alt fra New York Times til Altaposten. Du har tilgang til PressReader i tre døgn etter pålogging. Alt dette er gratis. Sjekk gjerne ut vår nye hjemmeside fauskebibliotek.no for mer info om tjenester, aktiviteter og arrangementer på biblioteket, sier Rønningen.  

Aviser, magasiner og ekstra god kaffe 
- For den som er glad i magasiner, har vi alt fra interiørmagasiner til kultur-tidsskrifter som BLA- Bokvennen litterære avis, folkemusikk, foto, kunst og flere andre. Vi har også populære aviser som Morgenbladet og Klassekampen (Lørdagsutgaven) og selvsagt lokalavisene Saltenposten og Avisa Nordland. Dessuten tilbyr vi Aftenposten Junior og den flerkulturelle avisa Utrop. Vi spanderer også kaffe, og for de som foretrekker kaffe fra nykverna kaffebønner, er det nå mulig å kjøpe ekstra god kaffe fra vår nye kaffemaskin. Velkommen!, sier bibliotekaren.