mmYCOx fn 5gYV 6NuGlhToalr 5JwQvCMWoqQr 7HI oaoqCBBoZzThB SFoKG 0xBgDmtrCKA 03nHE 47NA 0BsYIWC 1w 2LXYdZQZ fnzZ 5yez 2TMuNuTRl 9d 483bN 2iainTVlZycgo 3W 6NodlLT 4 OvvCI 7irv 8H 5kptCvkxLrIAAAAASUVORK 5CYII=
Promin AS fremmer på vegne av Ny Sulitjelma Gruver AS (NSG) forslag til detaljregulering for å kunne starte opp med forlengelse av eksisterende tunnel inn i fjellet ved Bursi-området. Denne tunnelen kalles «Rupsi stoll». Det overordnede målet med planen er å legge til rette for fremtidig gruvedrift på forekomster av kobber og zink i Sulitjelma området.

Planområdet er på 188,14 daa og ligger ca. 30 km øst for Fauske sentrum, nært knyttet til Langvatnet ved Sulitjelma. Arealene omfatter deler av gnr. 119, bnr. 1, tilhørende Statskog.

Planen vil spesifikt legge til rette for forlengelse av en undersøkelses- og tilkomsttunell under Bursi-området, Rupsi stollen, ved å etablere en steinfylling i Langvatnet ved Avilonveien og en oppgradert tilkomst til eksisterende Rupsi stoll. Dette er et essensielt steg på veien for videre kartlegging og modellering av forekomstene i Sulitjelma og vil kunne gå fra undersøkelsestunell til driftstunell når drift skal påbegynnes.

Planen har tidligere vært ute til offentlig ettersyn i perioden 17.06.22-08.08.22. På bakgrunn av innspillene som kom fra denne høringen har kommunedirektøren konkludert med at det var mest hensiktsmessig å få lagt reviderte plandokumenter ut på ny høring. Både planbeskrivelsen, planbestemmelser og plankart er oppdatert i samsvar med tidligere tilbakemeldinger.

Det er i planforslaget lagt opp til to faser:

Fase 1 er forlengelse av Rupsi stoll, og man vil her kun deponere inerte steinmasser fra tunneldrivingen på deponiet ved Avilon. Denne fasen er avhengig av en godkjent utslippstillatelse for deponering av inerte masser (søknad levert Miljødirektoratet desember 2022).
Fase 2 er en fremtidig driftssituasjon hvor man vil deponere masser fra «oppfaringen» av gruva (utbygging av infrastruktur under jord som produserer gråberg som ikke er malm). Denne fasen er avhengig av en godkjent utslippstillatelse for deponering av gråberg fra driftsfase (levert Miljødirektoratet juni 2020). De tenkte massene vil da bare kunne plasseres innenfor bestemmelsesområdene 1-3, som er definert i plankartet.

Det er i rekkefølgebestemmelsene satt krav til at grunnforhold/stabilitet i forhold til planlagt fylling i Langvatnet må vurderes/utredes.

Det skal før fylling gjøres en kartlegging av bunnforholdene og det skal vurderes og gjøres nødvendige tiltak som minimerer miljøpåvirkningene som følge av den planlagte deponeringen. Fyllingen av steinmasser skal følge prosedyre som beskrevet under punkt 4.3 i planbestemmelsen.

Deler av planområdet ligger innenfor aktsomhetsområde for snøskred og steinsprang. Området er vist som hensynsone H310 i plankartet. Det legges i bestemmelsene krav til vurdering av området ved åpningen av tunnel der det eventuelt må gjøres tiltak for å hindre at steinsprang evt. snøskred medfører skade på tunnel inn til gruven eller stenger inngangen.

Plandokumenter
Plankart
Planbestemmelser
Planbeskrivelse
ROS analyse
Planprogram
Kommentar til høringssvar
Vedtak offentlig ettersyn

Digitalt plankart: https://kommunekart.com/?urlid=2c63b3dc-1ede-4f4b-89f9-24bc2272ad1e


Mulige merknader til planforslaget sendes Fauske kommune, Plan/utvikling, Postboks 93, 8201 Fauske eller på e-post til postmottak@fauske.kommune.no innen 9. mai 2023.