mE 8B 8JibNAEIQLiyf 2d 5tax 66Yal 0b 0yDIYj 038BrdKi 9dRCaaUAAAAASUVORK 5CYII=

Arkitekt Even Aursand AS fremmer på vegne av Iris Salten IKS forslag til detaljregulering for Fauske miljøtorg.

Saksutredning:

Arkitekt Even Aursand AS fremmer på vegne av Iris Salten IKS forslag til detaljregulering for Fauske miljøtorg.

Hensikten med planen er å tilrettelegge for utvidelse av miljøtorgets kapasitet og bygging av ny omlastingshall innenfor arealet tilhørende IRIS Salten.

Planområdet omfatter eiendommene 103/1352, 103/1428, 103/1503 og 103/1630 med et totalt areal på ca. 17.3 daa. Miljøtorget er plassert på Vestmyra, ca. 1.5 km nord/nord-vest for Fauske sentrum. Mot øst ligger Fauske fotballhall, SKS arena.

Planforslaget er i samsvar med arealdisponeringen i kommunedelplanen for Fauske sentrum. Det planlagte tiltaket er vurdert opp mot forskrift om konsekvensutredning der det konkluderes med at det ikke utløses krav om konsekvensutredning. I forbindelse med forbelastning av utbyggingsområdet ble det utarbeidet en geoteknisk rapport av Norconsult. Det er i tillegg utarbeidet en overvannsplan av Rambøll for tiltaket.

Grunnforhold

På grunn av registrert kvikkleire i området er områdestabiliteten kontrollert i henhold til veileder for kvikkleire utarbeidet av NVE. Bekken vest for området (Liosen) er identifisert som startpunkt for en eventuell skredhendelse. Dersom det skulle gå et kvikkelireskred kan dette over tid spise seg bakover i terrenget. Det er derfor innenfor deler av planområdet lagt inn en faresone for kvikkleireskred H310, der det ikke tillates oppføring av bygninger eller andre varige konstruksjoner beregnet for opphold. Området der ny omlastningshall tenkes etablert er utenfor denne faresonen.

Overvannshåndtering

Det er i plankartet avsatt områder for åpne grøfter/kanaler. I rekkefølgebestemmelsene kreves det framsatt en VAO-plan med prosjektering av vann/avløp og fordrøyningsløsninger som skal godkjennes av Fauske kommune før det gis rammetillatelse.

Naturverdier/biologisk mangfold

Naturmangfoldet i området vil ikke endre seg ytterligere med de endringer som allerede er gjennomfør inn mot Vestmyra. Ifølge Nordlandsatlas er det ikke noe verneverdig kvartærgeologi, naturtyper med verdisetting, utvalgte naturtyper, jordbruksklasser med viktige verdiklasser, statlig sikret friluftsområde eller kartlagte friluftsområder.

Det er ikke gjort registreringer av spesielle arter og arter med spesiell betydning for det biologiske mangfoldet innenfor planområdet. Sør for området er det gjort registreringer av Stakekarse (Barbarea Strieta Andrz). Det er ingen andre registrerte arter av betydning innenfor en radius på 250 meter ifølge Nordlandsatlas. Planområdet er for det aller meste opparbeidet og det vurderes derfor slik at muligheten for å finne naturtyper av betydning på selve tomten er svært små.

Reindrift

I forhold til reindriftsforvaltning er det registrert flyttleier både mot nord og mot vest. Mot nord ligger leia på andre siden av jernbanetraseen og rundt 8-900 meter fra planområdet. Mot øst ligger flytteleia ca. 800 meter fra og på vestsiden av eksisterende boligområder. Planområdet anses ikke å være i konflikt med reinbeiteområdene.

Friluftsområder

Det er kartlagt et svært viktig friluftsområde vest for planområdet. Dette er et leke og rekreasjonsområde på 22,7 daa med tursti, gapahuker, trimkasser etc. som ofte blir benyttet av Vestmyra skole. Områdeverdien beskrives som «svært viktig friluftsområde med stor brukerfrekvens. Selve planområdet har ingen rekreasjonsverdi.

Trafikkforhold

Adkomsten til området skjer via E6/Fuglveien/Hammerveien.

Ifølge Iris Salten IKS vil etablering av en ny omlastingshall medføre mindre trafikk av lastebiler enn det som er tilfelle i dag. Alt avfall behandles på Vikan i Bodø, og avfall hentes av renovasjonsbilene i område Fauske, som må omlastes før transport til Vikan. Tidligere har dette avfallet blitt lastet i komprimatorer før transport til Vikan. Etter innføring av egen dunk for glass og metallemballasje og plast ser Iris at de kan laste mere i ordinære kontainere versus komprimatorer. Bygging av omlastingshallen vil derfor redusere antall vogntog ut fra anlegget som gir redusert CO2 avtrykk.

Plandokumenter

Plankart
Planbestemmelser
Planbeskrivelse
Geoteknisk rapport
Overvannsplan
Illustrasjonsplan
ROS sjekkliste
Referat oppstartsmøte

 

Mulige merknader til planforslaget sendes Fauske kommune, Plan/utvikling, Postboks 93,8201 Fauske eller på e-post til postmottak@fauske.kommune.no innen 5. juni 2023.