Hvis du ønsker å få klarlagt eiendommens grenser kan du rekvirere (bestille) oppmålingsforretning.
Søknadsskjema for å rekvirere oppmålingsforretning for "klarlegging av grense".
Skjemaet fylles ut slik:
- Punkt 1 – fyll ut hvilken eiendom det gjelder
- Punkt 2 – kryss av under 2c
- Punkt 3 – kryss av i punkt 3.2
- Punkt 4– her ser du hvilke vedlegg du skal legge ved.
For klarlegging av grense skal du legge ved:
- kart som viser hvilke grensepunkter dere ønsker å få klarlagt
- naboliste
- dokument som beskriver grensene, hvis dere har noe. Dette kan for eksempel være målebrev, jordskiftekart eller andre dokumenter som forteller noen om hvor grensene er.
- Punkt 5– fyll ut navn og adresse til den vi skal sende regningen til
- Punkt 6 – trenger ikke fylles ut
- Punkt 7 – fyll ut alle opplysninger om eier(e) av eiendommen. Hvis det er flere enn to eiere bruker du/dere et eget ark slik at vi får opplysninger om alle eierne.
Rekvisisjon om oppmålingsforretning med vedlegg sendes Fauske kommune, enhet Plan og utvikling, Postboks 93, 8201 Fauske.
Oppmålingsforretning for "klarlegging av grense":
Det er oftest en av kommunens oppmålingsingeniører som er landmåler for oppmålingsforretningen.
Avhengig av tid på året og hvor mange andre oppmålingssaker vi har, kan det ta noe tid fra rekvisisjonen er mottatt til oppmålingsforretningen kan gjennomføres.
Før selve oppmålingsforretningen skaffer landmåleren seg oversikt over tidligere utførte forretninger, eiendomskart og andre dokumenter som kan være aktuell i saken.
Landmåleren tar vanligvis muntlig kontakt med partene for å finne en passelig tid for forretningsmøtet. Hvis man ikke får tak i alle parter sendes det et skriftlig varsel om oppmålingsforretningen. Skriftlig varsel sendes minst 14 dager før forretningsdato.
Partene er eierne til eiendommene som deler grensen som skal klarlegges (og eventuelt andre naboer hvis det er nødvendig å få klarlagt flere av nabogrensene).
Hovedformålet med forretningsmøtet er å få klarlagt eksisterende grense(r) mellom eiendommene i formelle former. Naboene på hver side av grensen blir enige om hvor grensen går, og landmåler måler inn de gamle grensemerkene. Hvis det mangler grensemerker i noen av grensepunktene setter landmåler ned nye grensemerker.
Partene skal kvittere for frammøte i protokollen.
Part som ikke kan møte selv kan gi en annen person fullmakt til å møte og representere seg ved oppmålingsforretningen. Den som møter på vegne av en part må ha med seg skriftlig fullmakt fra parten. Fullmakten leveres landmåler ved oppmøte.
Ved manglende oppmøte/fullmakt vurderer landmåler om forretningen skal gjennomføres eller utsettes. Representant med fullmakt kan møte istedenfor eier.
I noen tilfeller er grensene mot naboeiendommer klarlagt ved tidligere oppmålingsforretning. Ved varsling vil eiere av slike naboeiendommer bli gjort oppmerksom på dette og de kan da selv vurdere om det er nødvendig å møte på forretningen.
Under oppmålingsforretningen påviser partene sine eksisterende grenser og grensemerker og landmåler viser/forteller hvordan tidligere dokumenter beskriver grensen. Eksisterende grenser som er dårlig merket, eller mangler grensemerker, blir merket og målt inn.
Landmåler beskriver gamle, gjenfunnede, og nye grensemerker i protokollen.
Regning med oppmålingsgebyr blir sendt etter at oppmålingsforretningen er avholdt. Regningen sendes til den som er oppgitt i punkt 5 i rekvisisjonen.
Gebyr for klarlegging av grense finner du i pkt 3 i kommunens gebyrregulativ. Det er to ulike priser; en pris hvis grensen tidligere er koordinatbestemt, gjelder vanligvis hvis grensen tidligere er målt inn etter 1980, og en pris hvis forrige oppmåling av grensen var tidligere enn 1980.
Når regningen er betalt sørger en av våre oppmålingsingeniører for at de nymålte grensene blir lagt inn i matrikkelen (det offisielle eiendomskartet). Deretter sendes matrikkelbrev, som viser de nye grensene for eiendommene, til rekvirenter og berørte naboer.
Klarlegging av grense skal ikke tinglyses (Før kunne målebrev med grensepåvisning tinglyses, men den 1. januar 2010 ble det vedtatt en nye lov som gjorde at nymåling av gamle grenser ikke lenger kan tinglyses i grunnboka.)