Matsvinn er en stor utfordring globalt. En tredjedel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastet og nærmere ti prosent av de globale menneskeskapte utslippene er knyttet til matsvinn.[1] Gjennom FNs bærekraftsmål (12.3) er det satt et mål om å halvere det globale matsvinnet innen 2030. Realiseres målet, vil det gi både miljømessige, økonomiske og sosiale gevinster.

Fauske kommunestyre ba i sak 96/22 kommunedirektøren om å sette i gang arbeid med å redusere matsvinn. I forslaget ble det særlig vist til institusjon og storkjøkken, samt målene om miljømessig og økonomisk bærekraft i kommunens samfunnsplan. Helse og omsorg i Fauske gjennomfører nå et prosjekt for å følge opp kommunestyrets vedtak.

For å kunne iverksette gode og treffsikre tiltak for å redusere matsvinn, er det nødvendig å først gjøre en kartlegging av hvor matsvinn oppstår og analysere årsakene. Når situasjonsanalysen er klar, vil det bli avholdt et «stormøte» med ansatte og ledere i helse og omsorg hvor man vurderer ulike tiltak og velger ut noen som skal prøves ut i en periode på 2-3 måneder. Deretter blir det ny veiing av matsvinnet og evaluering.

Prosjektets ulike faser:

Fase 1: Statuskartlegging: veierunde 1 (30.10.-12.11.23), kartlegging av rutiner; Situasjonsanalyse.

Fase 2: Utvelgelse og planlegging av tiltak

Fase 3: Gjennomføring av tiltak

Fase 4: Ny veierunde og evaluering

Fase 5: Oppsummering og videre anbefalinger (senest mai/juni 2024)

Vi ønsker å utnytte ressursene til det beste for våre beboere. Mål for første periode av prosjektet er å få kartlagt omfanget av og årsaker til matsvinn. Overordnede mål for prosjektet er redusert matsvinn samt økt bevissthet og kunnskap hos ansatte om mat som ressurs, mathåndtering mm.

Vi gjør oppmerksom på at veierundene ikke vil involvere beboerne.

[1] Kilde: Hovedrapport 2020, Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn