I 2023 har Fauske kommunestyre vedtatt å bosette 40 flyktninger og til nå er det bosatt 35 flyktninger. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmodet kommunen om å bosette ytterligere 20 flyktninger i år. Denne forespørselen svarte kommunestyre nei til. 

Kommunen har også mottaksplasser til 465 flyktninger. Dette har ikke kommunen selv noen råderett over. Utlendingsdirektoratet (UDI) har en anbudsprosess hvor de tildeler oppdrag til de som har levert tilbud. I Fauske ble det tildelt flere oppdrag som til sammen ble 465 plasser.  

Forskjellen mellom mottak og bosetting

Det er altså to forskjellige prosesser når man snakker om mottak og bosetting. 

Den første prosessen for flyktninger er i mottak. Dette er når de først kommer til Norge og det ikke er bestemt om de får opphold. Dette er en kortvarig situasjon og ikke en permanent løsning. 

Bosetting er å gi flyktninger et varig hjem her i Fauske kommune. Det blir skaffet permanente boliger og jobber for at flyktningene skal integreres. Bosetting fokuserer på å gi flyktningene muligheten til å bygge et varig hjem og delta aktivt i samfunnet de er bosatt i.