brøytebil foto: Saltenposten

- Noen fortjener litt ros

"Synspunkt" i Saltenposten:

- Faktum er jo at det allerede er mange der ute som har vært på jobb i mange timer på det tidspunktet. De fortjener ros, skriver Frida Kalbakk i Saltenposten 6.1.2015 - og viser blant annet til brøytesjåførene i Fauske kommune som jobber time etter time.

Foto: Saltenposten

Noen fortjener litt ros

Tenk på alle som står opp midt på natten for å gjøre dagen vår litt bedre.

Da jeg våknet i går, første arbeidsdag etter ferien, var jeg helt i koma.

Klokka ringte 06.30, men jeg følte det var midt på natten og skjønte ikke hvordan jeg skulle komme meg opp av senga og gjennom dagen.

I sånne tilfeller føler jeg meg nødt til å ta av meg hatten for andre mennesker der ute, som er i stand til å komme seg opp om morgenen for å få samfunnet til å gå rundt.

Faktum er jo at det allerede er mange der ute som har vært på jobb i mange timer på det tidspunktet. De fortjener ros.

Om jeg svipper innom butikken på morgenen er det for eksempel allerede fylt opp med nybakte brød og rundstykker. Avisen ligger som regel alltid i postkassen da jeg trenger den.

Er det glatt på veiene, så er disse som regel strødd allerede. Og ved store mengder snøfall er jeg vant til å våkne opp til ferdig brøytede veier.

Dessverre har jeg ikke tenkt så mye over det. Ikke før nå nylig. Men det er jo faktisk noen der ute som sørger for at alt dette er på plass.

Mandag var jeg med snøbrøyter Endre Nystad på jobb. Vel, det er kanskje å overdrive litt. Jeg var med Nystad en brøkdel av arbeidsdagen.

Jeg satt på i brøytebilen i 40 minutter. Selv hadde han da sittet der i ni timer og kjørt kilometer etter kilometer.

Ni timer på jobb, og da var det bare blitt lunsj for oss «vanlige dødelige».

En vet aldri når de travle dagene kan komme. Men da det begynte å snø søndag kveld og fortsatte utover natten, så var det bare en ting for Nystad og de andre snøbrøyterne å gjøre.

Da klokken slo 03 midt på natten var Nystad allerede ute på veien. Kvitblikk, Holtan, Solvika, bare for å nevne noen få av de stedene han har tatt seg av.

Ikke nok med at de har store områder å brøyte. Det er tidkrevende og til dels vanskelig å manøvrere store doninger på smale veier.

Og når man er ferdig med runden, ja da må de bare starte på nytt igjen. Det er faktisk sånn at på dager det nærmest er ustoppelig med nedbør, så er det alltid en brøytesjåfør i sving.

Jeg ble med Nystad oppover til Hauan i Fauske og fikk se at det lå mye snø rundt omkring i boligstrøket.

Noen hadde allerede måkt innkjørselen sin, men måtte belage seg på å gjøre det igjen. Andre prøvde å finne ut hva slags farge bilen deres egentlig hadde.

- Det var litt som å sitte på med postmann Pat, bare i en mye større bil. Små og store smilte og de vinket til han.

Og det er akkurat sånn det bør være.

Nystad og alle de andre brøytesjåførene gjør oss en solid tjeneste. Det bør vi sette pris på.

Det er så lett å ta det for gitt. Det er dessuten veldig lett å bli irritert om det første man må gjøre om morgenen er å måke innkjørselen for å få bilen på veien.

Men da må du bare tenke på den stakkars personen som faktisk sto opp midt på natten for at det skulle være enklere for deg å komme deg på jobb.

Folk som Endre Nystad gjør det faktisk med glede.

Da er det jammen på sin plass for oss andre å være takknemlige for jobben som gjøres. Enten det er snøbrøyting, salting av vei eller baking av brød.

Tips en venn Skriv ut