Hensikten med kommunekompasset er å få vurdert på hvilke områder Fauske har en god forvaltningspraksis i dag og på hvilke områder det bør være rom for forbedringer, står det i evalueringen som vi har mottatt. Kommunestyret i forrige periode ba kommunedirektøren om en slik evaluering, og nå blir resultatene presentert for det nye kommunestyret onsdag 13. desember av Håvard Moe fra KS-konsulent. 

Allerede bedring

Evalueringen startet i vår og videre ut på sommeren kan kommunedirektør Ellen Beate Lundberg fortelle. 

- Det er første gang Fauske kommune gjennomfører en slik evaluering og allerede etter første måling gjør vi det middels bra. Vi skal selvsagt videre! Og det gledelige er at vi ser noen bra resultater av det store og gode arbeidet som har startet i organisasjonen. 

Flere av tilbakemeldingene på de områdene der vi ikke scorer så godt er under arbeid allerede og forbedringer er pågående, som innen effektivitet, kvalitetsutvikling og innen medarbeiderskap, fortsetter hun. 

Det positive arbeidet som er i gang støttes også i rapporten fra KS-konsulent hvor det står:

Fauske skårer 382 av 800 mulige poeng. Dette er på samme nivå som gjennomsnittet av de evalueringene som er gjennomført med Kommunekompasset som metode siden 2013. Men bak dette middels gode resultatet ser man konturene av oppstarten av et offensivt og innovativt utviklingsarbeid i Fauske kommune. Kommunekompasset honorerer ikke planlagte og nylige igangsatte tiltak, og prosessene må være utviklet og implementert i organisasjonen for at de skal bli vurdert. Fauske kjennetegnes nå av at de har svært mange spennende og gode prosesser på trappene. Om Fauske evner å fullføre og implementere disse strategiene og prosessene, så vil man oppnå en betydelige bedre skår i en fremtidig evaluering om et par år.

Retning for veien videre

- Jeg er glad for å ha fått et “røntgenbilde” av vår praksis, det gir retning når organisasjonen skal videreutvikles, sier kommunedirektøren. 

Rapporten avslutter også på et positivt grunnlag for videre arbeid med å si: 

Fauske kommune har et godt grunnlag for å jobbe videre med spennende utvikling siden organisasjonen fremstår som en organisasjon med motiverte og kompetente medarbeidere, ledere og politikere.

- Vi har et godt team med ledere og medarbeidere som jeg vil rose for innsatsen de har gjort, og som de hver dag gjør for å løse vårt oppdrag til det beste for innbyggerne i Fauske kommune. Mye av fokuset har vært på å skape økonomisk bærekraft, men allikevel har folkevalgte og medarbeidere klart å bidra til positiv utvikling i hver sine roller, avslutter kommunedirektøren.