Arkitekt Even Aursand AS fremmer på vegne av forslagsstiller Kortneset 8A forslag til detaljregulering for Sagatun.

Siden arealbruken for området er endret har det blitt utarbeidet et planforslag for å imøtegå krav om omregulering fra Fauske kommune.

Sagatun helse og sosialsenter ble bygd som et sykehjem og området er regulert til offentlig bebyggelse. Bygningen og tomten ble solgt i 2018 og det er derfor ønskelig at reguleringsplanen gjenspeiler den virksomheten som er der i dag (kontorer) og som en ser for seg de neste årene. I tillegg tenkes det at den sørlige delen av bygningen kan tilrettelegges som spesialboliger (tilbud for seniorgruppen som avlasting, bokollektiv eller tidsavgrenset boligtilbud for denne gruppen). Planforslaget åpner også opp for en mulig utvidelse av den eksisterende bygningen.

Planområdet er på 5320 m2 og omfatter deler av eiendommen 119/337 tilhørende forslagsstilleren. Området ligger i Sulitjelma ca. 37 km sørøst for Fauske sentrum. Like sør for området ligger Charlottatippen boligområde med til sammen 8 boenheter.

Trafikksikkerhetstiltak som var knyttet til rekkefølgebestemmelser i reguleringsplanen for Charlottatippen boligområde, og som enda ikke er gjennomført, har vært en utfordring i planarbeidet. Tiltakene er etter oppfordring fra Nordland Fylkeskommune mfl. også tatt inn i denne planens rekkefølgebestemmelser.

Planforslaget har tidligere vært på forhåndshøring hos Nordland fylkeskommune angående 
de trafikale forholdene og Fauske kommune har fått klarsignal i forhold til de foreslåtte rekkefølgebestemmelsene.

Planen vurderes ikke å løse ut krav om konsekvensutredning. Arealet som endres til næringsareal er svært begrenset. Fauske kommunen har gjort en vurdering av §21 i forskrift om konsekvensutredning og kan ikke se at det planlagte tiltaket vil få vesentlige virkninger for miljø og samfunn.


Vurdering av skredfare/flom

Det ble av NVE utført faresoneutredning for områder i Sulitjelma, rapport 23/2022. Rapporten viser at planområdet ikke er utsatt for steinskred. Langvatnet er regulert og det vurderes som lite reelt at området blir utsatt for flom.

Trafikkforhold

Den regulerte avkjørselen til både Sagatun og Charlottatippen boligområde er per i dag ikke utbedret i henhold til rekkefølgebestemmelser i detaljreguleringen for Charlottatippen boligområde. 
Hastigheten langs fylkesveien forbi planområdet er fremdeles 80 km/t. Fauske kommune har tidligere prøvd å få nedsatt hastigheten i området i forbindelse med etablering av boliger, men Statens vegvesen har ikke ønsket å imøtekomme vår anmodning.

I rekkefølgebestemmelsene er det tatt inn at før eksisterende bebyggelse kan tas i bruk til bolig/tjenesteyting, så skal avkjøring til fylkesveien være opparbeidet i henhold til Statens vegvesens vegnormal med tanke på geometri og siktforhold såfremt dette ikke er gjennomført allerede.

Barns interesser

Det vurderes at tomten har tilstrekkelig med uteoppholdsareal, ca. 1700 m2, som er tilrettelagt for både unge og eldre. Tanken er å kunne videreføre deler av funksjonene som allerede er i Sagatun-bygningen, der man ser for seg avlastning/tidsbegrenset boligtilbud for eldre. Ved utbygging kan det også tenkes at det etableres barnefamilier. Derfor er det i rekkefølgebestemmelsene satt krav til tilrettelagt krysning over fylkesvei 830, samt intensivbelysning og etablering av gang- og sykkelvei opp til Charlotta.

Plandokumenter
Planbeskrivelse
Plankart
Planbestemmelser
ROS-analyse
Illustrasjonsplan
 

Merknadsbehandling i forbindelse med varsel om oppstart av planarbeid framkommer i planbeskrivelsen. Kommunedirektøren har ingen ytterligere kommentarer til disse.

Mulige merknader til planforslaget sendes Fauske kommune, Plan/utvikling, Postboks 93, 8201 Fauske eller på e-post til postmottak@fauske.kommune.no innen 08.04.24.